Na hlavný obsah

Smer-SD za vlaňajšok vykázal miliónové zisky, stranám expremiérov sa nedarilo. Čo prezradili výročné správy?

Vyplýva to z výročných správ politických subjektov.

Smer-SD za vlaňajšok vykázal miliónové zisky, stranám expremiérov sa nedarilo. Čo prezradili výročné správy?
Uprostred predseda vlády SR Robert Fico, vpravo minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč a vľavo minister dopravy SR Jozef Ráž (všetci Smer-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najziskovejšou politickou stranou bol v roku 2023 Smer-SD. Podarilo sa mu skončiť s plusovým hospodárskym výsledkom na úrovni takmer 5,8 milióna eur. Naopak, najstratovejší boli Demokrati, ktorí sa ocitli v mínuse presahujúcom 1,1 milióna eur. Vyplýva to z výročných správ politických strán, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra.

Najväčšie zisky dosiahli v minulom roku strany, ktoré boli úspešné v septembrových parlamentných voľbách. Vďaka finančným príspevkom zo štátneho rozpočtu si na svoje účty pripísali milióny eur.

Druhý najlepší hospodársky výsledok po Smere dosiahlo hnutie Progresívne Slovensko, ktoré ukončilo vlaňajšok so ziskom prevyšujúcim päť miliónov eur. Tretia priečka patrí Hlasu-SD s takmer 3,7 miliónmi eur. Viac ako miliónový zisk vykázali aj SNS, KDH, Sme rodina, Republika či Szövetség-Aliancia.

O výročných správach politických strán hovorila v relácii Aktuálne :24 redaktorka Nina Janešíková:

Hnutie Slovensko zostalo v pluse cez 400-tisíc eur. Subjekt Igora Matoviča pritom patril v minulých obdobiach k najziskovejším stranám, lebo po víťazstve vo voľbách v roku 2020 si postupne pripísal na účet vyše 20 miliónov eur zo štátnej kasy.

Hnutie vďaka tomu aj naďalej patrí k najmajetnejším politickým subjektom. Na konci roka 2023 mu na bankovom účte stále svietila suma cez 10,5 milióna eur. Viac má na konte len Smer-SD, a to vyše 13 miliónov.

Strany expremiérov pohoreli

Na opačnej strane rebríčka sa nachádzajú práve odídenci od Igora Matoviča, ktorí sa združili v strane Demokrati. Partaj pod vedením expremiéra Eduarda Hegera nezískala v parlamentných voľbách ani tri percentá hlasov, a tak nemala nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu. Demokrati sa tak ocitli v strate prevyšujúcej milión eur.

Státisícový mínus vykázali aj Modrí – Európske Slovensko. Subjekt, ktorý zakladal a viedol bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, sa tak stal druhou najstratovejšou politickou stranou. V takmer polmiliónovom mínuse sú tiež Kotlebovci – ĽSNS.

Správy ukazujú úvery aj dodávateľov

Výročné správy však ukazujú nielen to, ako strany hospodárili v minulom roku. Dá sa z nich tiež vyčítať koľko majú členov a aké financie vyzbierali práve na príspevkoch od nich. Vo výkaze sa uvádza aj od koho majú pôžičky, dary, ako si plnili svoje záväzky či kto sú ich najväčší dodávatelia.

V minulom roku míňali strany najviac na marketingové aktivity. Politici najmä pred voľbami vo veľkom nakupovali služby reklamných agentúr, bilbórdy, reklamu na sociálnych sieťach či platformách Google.

Ministerstvu vnútra odovzdalo správy za minulý rok celkovo 55 politických subjektov. Dokumenty nepredložili dve aktívne strany – Karma a Princíp. Obe sa uchádzali o priazeň občanov aj vo voľbách do Národnej rady SR.

Rezort štandardne zverejňuje materiály každý rok počas leta po prerokovaní Štátnou komisiou pre voľby. Tá správu o nich predkladá aj do parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko