Na hlavný obsah

SNS chce oslobodiť prepitné do výšky desať percent účtu od dane. Zamestnanci v gastre by to privítali

Malo by ich to motivovať poskytovať lepšie služby.

SNS chce oslobodiť prepitné do výšky desať percent účtu od dane. Zamestnanci v gastre by to privítali
Čašníčka pri práci. Foto: STVR

SNS chce oslobodiť prepitné do výšky desať percent účtu od dane z príjmu. Malo by to motivovať čašníkov, kuchárov či zamestnancov ubytovacích služieb poskytovať lepšiu službu. Kým zamestnanci v gastrosektore by takúto zmenu privítali, odborníci poukazujú na možné problémy.

Prepitné do výšky 10 percent z ceny, ktoré sa zaplatí cez platobný terminál, by mohol podnikateľ oslobodiť od daní a vyplatiť zamestnancovi v najbližšom výplatnom termíne.

Národniari si od tohto návrhu sľubujú vyššiu motiváciu zamestnancov v gastre, a tým aj zlepšenie služieb.

Oslobodeniu prepitného od dane sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Je to štandard aj v iných štátoch. Chceme ľudí v gastre a v tomto biznise, teda tých, ktorí robia v cestovnom ruchu, aspoň trošku odbremeniť. Je všeobecne známe, že sú tam veľmi nízke platy. Prepitné sa predtým často dávalo v hotovosti. Nikto to neriešil. Teraz, keď sa to často dáva kartou, tak aby tí ľudia mali plus-mínus rovnaké, ako to bolo predtým,“ hovorí poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

Trend platenia kartou priniesla pandémia covidu, pričom používanie platobných terminálov stúplo z 20 na 50 percent. Podľa Slovenskej národnej strany by novela zákona mohla pomôcť ľuďom pracujúcim v gastrosektore, teda najmä čašníkom a kuchárom, privyrobiť si nad rámec svojej mzdy.

„Keď sa na to štatisticky pozrieme, tak to vychádza na 1 242 eur v hrubom. V tejto sume sú zahrnuté aj tzv. tringelty. Desať percent zamestnancov zarába menej ako 840 eur a na druhej strane, vrchná desatina zarába viacej ako 1 700 eur,“ uviedol produktový manažér portálu platy.sk Miroslav Dravecký.

Prepitné v hotovosti

Občianske združenie, ktoré zastrešuje čašníkov, kuchárov, ako aj majiteľov gastroprevádzok, návrh národniarov víta. Poukazuje na to, že prepitné vyplácané v hotovosti sa tiež nezdaňuje a je to tak aj v okolitých krajinách.

„V súčasnej dobe majú čašníci tringelty veľmi malé, pretože všetko ide cez platobné terminály. Podľa môjho názoru toto skvalitní služby a dostane na rajón ľudí, ktorí sú zbehlí v profesii. Sú to vyučení čašníci, odborníci, ktorí nám všetci ušli. A teraz máme v gastroprevádzkach iba nosičov. To nie sú čašníci,“ tvrdí predseda OZ Gastro help SR Jozef Ďureje.

Oslobodenie príjmu podnikateľa od daní z príjmov a vzápätí oslobodenie zamestnanca od daní z príjmov aj od odvodov môže podľa daňovej poradkyne v praxi zaťažiť mzdové softvéry, prípadne e-kasy.

„Stačí, že si dáte kávu za 2,50 a necháte tam tri eurá, tak už tých 50 centov je 20 percent tringeltu, nie 10. A tam bude problém, bude treba nejaké softvéry, aby sa už priamo v tých e-kasách delili do tých 10 percent,“ upozorňuje daňová poradkyňa Mária Sameková.

„Z pohľadu MF SR je zatiaľ predčasné hovoriť o podrobnostiach. Rovnako, ako iné návrhy, aj tento by mal byť súčasťou rokovania v rámci koalície,“ uviedlo ministerstvo financií v písomnom stanovisku.

Opozícia vyčkáva

Slovenská národná strana priznáva, že s koaličnými partnermi o návrhu ešte nerokovala. „Je to téma, ktorá sa samozrejme otvorí. Prepitné je nejaký bonus, nejaký príjem na to, aby to vôbec boli ochotní robiť. Je tam obrovská fluktuácia, je to nelukratívna záležitosť a chceme rozvíjať cestovný ruch a toto je jeden z nástrojov,“ hovorí Michelko.

Opozičná SaS vidí v návrhu snahu pomôcť gastrosektoru, no chce si počkať na konkrétne znenie zákona.

„Tak, ako poznám kreatívnu dielňu SNS, tak určite tam bude niekoľko vecí, nad ktorými jednoducho budeme krútiť hlavami. Myslím si, že máme oveľa väčšie problémy, aj keď, samozrejme, priznávam, že ľudia pracujúci v gastre si zaslúžia viac,“ skonštatoval poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS).

SNS plánuje poslanecký návrh zákona predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko