Na hlavný obsah

Sociálna sieť X porušuje pravidlá EÚ, tvrdí eurokomisia. Firme Elona Muska hrozí pokuta

Vyplýva to z predbežných záverov vyšetrovania.

Sociálna sieť X porušuje pravidlá EÚ, tvrdí eurokomisia. Firme Elona Muska hrozí pokuta
Americký miliardár Elon Musk. Foto: TASR/AP

Internetová sieť X amerického miliardára Elona Muska podľa predbežných záverov Európskej komisie porušuje pravidlá Európskej únie o digitálnom obsahu. Komisia o tom informovala v tlačovej správe. Dodala, že ak sa jej závery potvrdia, vymeria firme pokutu a bude požadovať výrazné zmeny jej praktík.

Európska komisia má voči sieti X výhrady v súvislosti so systémom overovania užívateľských účtov, transparentnosťou reklamy a poskytovaním dát výskumníkom. Sieť podľa predbežných záverov Komisie v týchto oblastiach nespĺňa požiadavky nariadenia Únie o digitálnych službách (DSA).

„Naším predbežným názorom je, že klamú užívateľov a porušujú DSA,“ uviedol eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „X má teraz právo sa obhajovať. Ak sa však náš názor potvrdí, vymeriame pokuty a budeme požadovať výrazné zmeny,“ dodal.

V prípade porušenia DSA môže Európska komisia vymerať pokutu v ekvivalente až šiestich percent ročných tržieb daného podniku.

Sieť X v minulosti pôsobila pod názvom Twitter. Musk firmu kúpil predvlani v októbri za 44 miliárd dolárov (40,5 mld. eur) a podnik odvtedy prešiel rozsiahlymi zmenami. Tie okrem premenovania zahŕňali aj prepustenie väčšiny zamestnancov a uvoľnenie pravidiel regulácie obsahu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet