Na hlavný obsah

Spor pre ruskú ropu pokračuje: Budapešť viní Brusel, že sa v prípade sporu zastáva viac Ukrajiny

Jej dodávky cez ropovod Družba Kyjev obmedzil minulý týždeň.

Spor pre ruskú ropu pokračuje: Budapešť viní Brusel, že sa v prípade sporu zastáva viac Ukrajiny
Ilustračná snímka ropovodu. Foto: STVR

V Budapešti tvrdia, že Brusel sa v prípade sporu o ropu viac zastáva Ukrajiny ako Maďarska a Slovenska. Dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba Kyjev obmedzil minulý týždeň. Rozhodnutie Európskej komisie (EK) je zatiaľ v nedohľadne.

Nemalé prekvapenie vyvolalo v maďarských vládnych kruhoch stanovisko podpredsedu EK Valdisa Dombrovskisa, podľa ktorého v spore dvoch členských štátov s Ukrajinou nie je potrebné rýchle rozhodovanie, pretože obe krajiny majú dostatok ropných rezerv.

No a EK potrebuje ešte čas, aby pozbierala dostatok dôkazov a dokázala seriózne vyhodnotiť právnu situáciu.

Sporu pre ruskú ropu sa v Správach venoval redaktor Gregor Martin Papucsek:

Faktom je, že na jednom bruselskom rokovaní jedenásť členských štátov podporovalo tento postoj EK. Na stranu Slovenska a Maďarska sa nepostavil nikto.

Pozorovatelia poznamenávajú, že podľa Ukrajiny nejde o zastavenie tranzitu, predsa ropa cez Družbu tečie, ruské firmy môžu využívať ropovod.

Maďarské opozičné komentáre skúmajú pôvod tohto postoja, voči Slovensku a Maďarsku vôbec nie zhovievavého. A poukazujú okrem iného na to, že maďarská strana výrazne popudila proti sebe členské štáty s vyhrážkou blokády 6,5 miliardovej sumy z Európskeho mierového nástroja.

Tieto peniaze totiž nemá dostať Ukrajina, ale tie členské štáty, ktoré dodávali Ukrajine zbrane a z tohto fondu by mali dostať kompenzácie. Akurát pre maďarské veto k nim zatiaľ nemajú prístup. Rozšírený je názor, že vydieranie zo strany vlády sa nezdá byť diplomatické, tobôž nie priateľské gesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál