Na hlavný obsah

Športový lekár o zdraví olympionikov: Absolvovať musia viacero vyšetrení, pripraviť sa vedia aj na horúčavy

Priblížil aj dôležitosť mentálneho zdravia športovcov.

Športový lekár o zdraví olympionikov: Absolvovať musia viacero vyšetrení, pripraviť sa vedia aj na horúčavy
Gymnastka počas tréningu na kladine na OH 2024 v Paríži. Foto: TASR/AP

Olympiáda je vrcholom každého športovca. Športovej príprave predchádza niekoľko lekárskych vyšetrení. Tie hovoria jednak o výkonnosti športovca, ale aj o jeho zdravotnom stave. V Aktuálne :24 to uviedol športový lekár Pavol Malovič.

„Športovec absolvuje výkonnostné testy, ale tam sa nemusí ukázať, ako je na tom zdravotne. Musí teda absolvovať aj veľmi podrobnú lekársku prehliadku,“ priblížil.

Prehliadka lekárom napovie, či v priebehu prípravy nedošlo k zmene v zdravotnom stave športovca, ktorú treba urgentne riešiť.

„Prehliadky sú minimálne raz ročne, lepšie sú však dvakrát ročne. V prípade ozajstného kandidáta na olympiádu musia byť oveľa častejšie. Niekedy aj každý mesiac,“ dodal Malovič. Závisí to od intenzity prípravy.

Na športovcov môže vplývať aj horúce počasie. Máme za sebou najhorúcejšie dni v histórii meraní a extrémnym horúčavám s nevyhlo ani Francúzsko. Podľa športového lekára sa však športovci na takéto extrémne podmienky dokážu pripraviť.

„Je na to spôsob, ktorý je ale individuálny pre každého športovca. Závisí od oblečenia, na jeho znášaní priameho svetla, ale aj aký má pitný režim,“ vysvetlil Malovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport