Na hlavný obsah

Spravodlivejšie ceny aj jednoduchšia výmena dodávateľa. Regulačný úrad prináša zmeny

Z faktúr zmiznú reklamy.

Spravodlivejšie ceny aj jednoduchšia výmena dodávateľa. Regulačný úrad prináša zmeny
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Viac tlaku na dodávateľov energií, ale aj väčšie možnosti pre spotrebiteľov. S letným obdobím začína platiť množstvo zmien, ktoré sériou vyhlášok pripravil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Regulátor si od zmien sľubuje spravodlivejšie ceny pre domácnosti. Po skrátenom pripomienkovom konaní napokon z niektorých odvážnych cieľov ustúpil.

Jednou zo zmien je úprava faktúr, z ktorých zmiznú reklamy. „Budú musieť obsahovať informáciu o spotrebe, o zaradení domácnosti do tarify. Toto je jedna z možností, ako môžu niektoré domácnosti ušetriť, ak si, napríklad aj vďaka tejto informácii, uvedomia, že sú zaradení v nesprávnej tarife,“ vysvetlil Radovan Potočár z webu EnergiePortal.

Spotrebiteľom sa uvoľnia ruky pri zmene dodávateľa. Doteraz museli požiadať o ukončenie zmluvy do konca marca a zmena platila od nového roka. Ak tak neurobili, zmluva sa automaticky predĺžila.

„Vzhľadom na zjavnú nevýhodnosť tejto zákonnej úpravy pre odberateľov sme sa rozhodli iniciovať zmenu v zákone o energetike, ktorá s účinnosťou od 1. augusta prinesie zrušenie tejto lehoty a úplnú slobodu pri zmene dodávateľa,“ informoval hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová reaguje, že nastavený systém ich chránil, avšak súhlasí, že to nebolo fér voči odberateľom.

„Ale stále toho čierneho petra má v rukách dodávateľ, ktorý riskuje, že mu niekto z jeho portfólia, pre ktorých už má nakúpenú elektrinu na budúci rok odbudne a niekto mu zase pribude. Tie cenové rozdiely môžu byť veľké, pokiaľ by zmien bolo veľa,“ ozrejmila Ambrošová.

Zverejňovanie a aktualizácie cenníkov

Dodávatelia už budú nútení zverejňovať cenníky aj za neregulovanú dodávku elektriny a plynu a pravidelne ich aktualizovať. To by podľa úradu pomohlo samosprávam pri vyjednávaní cien. Regulátor prišiel so sériou zmien pred letom. Po stovkách výhrad však z niektorých cieľov napokon ustúpil.

„Pôvodným zámerom regulátora bolo zvýšiť tzv. G komponent, teda platbu za prístup do sústavy, ktorú platia výrobcovia elektriny distribučným spoločnostiam niekoľko násobne. Namiesto toho stúpla o tretinu,“ uviedol Potočár.

Predseda Slovenskej asociácie udržateľnej energetiky Ján Karaba reaguje, že pre existujúce zdroje to je stále problematické, no už nie likvidačné.

„Najväčší problém G-komponentu sú nové zdroje. Slovenský výrobca musí platiť takéto poplatky, zahraničný výrobca, ktorý je v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Pobaltí, v princípe nemajú takéto poplatky,“ skonštatoval Karaba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko