Na hlavný obsah

Srbi sú poriadni, Poliaci zas hluční, no dobre platia: Majitelia apartmánov v Chorvátsku zhodnotili turistov

Čo si myslia o Slovákoch?

Srbi sú poriadni, Poliaci zas hluční, no dobre platia: Majitelia apartmánov v Chorvátsku zhodnotili turistov
Turisti v chorvátskom Splite. Foto: Unsplash

Chorvátske médiá často citujú názory zahraničných turistov na jadranskú dovolenku, neraz prinášajú kritické ohlasy na pobyty pri mori.

Denník Večernji list to teraz otočil a oslovil domácich, teda hostiteľov. Pýtal sa ich, čo si myslia o zahraničných turistoch. Výsledky sú zaujímavé.

Rodiny a páry, to sú dobrí hostia. Takto zahraničných turistov vo všeobecnosti zhodnotili majitelia apartmánov z dalmatinskeho mesta Makarska, kam sa išiel pozrieť aj reportér denníka Večernji list.

Ďalším, ale ľútostivým konštatovaním je to, že Nemci prichádzajú poredšie. Keď aj vidíte na cestách autá s nemeckou registráciou, aj to sú Chorváti či Bosniaci žijúci v Nemecku.

Aké sú jednotlivé národy? Najlepší, najporiadnejší alebo najskromnejší sú Ukrajinci, Albánci, Srbi a Bosniaci. Po sebe zanechávajú zväčša poriadok, málokedy chodia do reštaurácií, varia doma oveľa viac, než kedysi Nemci a Taliani.

Poliaci sú hluční, za to využívajú turistické ponuky a dobre teda platia. Dobrí sú aj Česi a Slováci, ale ani ich nie je toľko, ako keď prichádzali masovo autobusmi.

Väčšie skupiny mladých chlapcov presedia doma a pijú. V jednom apartmáne nechali po piatich dňoch dvadsať prázdnych fliaš po pálenke.

„Dievčatá sú však zlaté,“ vyjadril sa jeden domáci. Chodili dennodenne na pláž, ale na záver sa posťažovali, že celý týždeň ich na brehu mora nikto neoslovil.

Pláže sú inak cudné. To znamená, že topless, čiže dievčatá a ženy hore bez už vidno oveľa menej, ako pred 40 rokmi, poznamenal Večernji list.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet