Na hlavný obsah

Štát míňa peniaze rýchlejšie, ako plánoval. Po prvom polroku hospodárenia je Slovensko v mínuse

Štát hospodáril so schodkom viac ako štyri miliardy.

Štát míňa peniaze rýchlejšie, ako plánoval. Po prvom polroku hospodárenia je Slovensko v mínuse
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR/Daniel Stehlík

Štát v prvom polroku minul viac peňazí ako plánoval. V prvých šiestich mesiacoch hospodáril so schodkom viac ako štyri miliardy eur. Pritom za celý rok by mal rozpočet skončiť s deficitom na úrovni 7,6 miliardy eur. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) odmieta, že by rozpočet bolo potrebné novelizovať.

Ak by štát pokračoval v hospodárení doterajším tempom, koncom roka by mu mohli chýbať peniaze. To, koľko môžu jednotlivé inštitúcie minúť, totiž určuje zákon, v ktorom sú napísané záväzné čísla, ktoré sa nedajú prekročiť.

„Vývoj hotovostného deficitu za prvý polrok je veľmi zlý. Oproti minulému roku sa zvýšil o viac ako tretinu, o viac ako miliardu eur. Čiže za polrok štát hospodáril s deficitom viac ako štyri miliardy eur, pričom na celý rok je rozpočtovaných nejakých 7,6 miliardy,“ informoval analytik Všeobecnej úverovej banky (VÚB) Michal Lehuta.

Ako vyzerá hospodárenie štátu zisťoval v Správach :24 redaktor Vladimir Amrich:

Na strane príjmov bol slabší výber DPH aj dani z príjmu fyzických osôb. Zároveň mal štát aj vyššie výdavky. Zavážil najmä viac ako miliardový transfer do Sociálnej poisťovne.

„Štát nad rámec odvodových príjmov dotuje dôchodkový systém, či už prostredníctvom 13. dôchodkov, rodičovských dôchodkov, predčasných dôchodkov. Toto vytvára tlaky nielen na rozpočet Sociálnej poisťovne, ale aj na štátny rozpočet. Veľmi pomaly čerpáme eurofondy,“ poznamenal Lehuta.

Podobná situácia nastala aj počas krízových rokov 2020, 2021 a 2022. Parlament vtedy musel rozpočet v priebehu roka otvoriť a upraviť. Kamenický odmieta, že by zákon o rozpočte musel byť novelizovaný aj tento rok.

„My sme nikdy neotvárali rozpočet tak, ako to robili poslední ministri financií. Ja si nepamätám rok, kedy by neotvorili rozpočet. Za mňa, hotovostný deficit na pol roka nehovorí absolútne nič zásadné. Výsledky, samozrejme, uvidíme, ale zatiaľ nám aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje nižší deficit na tento rok, ako sme plánovali,“ uviedol Kamenický.

Situácia sa môže zlepšiť

Hotovostná situácia štátu by sa mohla zlepšiť v druhom polroku. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva väčší prílev eurofondov.

„Momentálne nevnímame riziko, že by hotovostný štátny rozpočet mal naraziť na zákonom stanovený limit, zákonný deficit. Nechceme tým povedať, že situácia je dobrá. Naďalej platí, že deficity verejných financií sú veľmi vysoké a je potrebné sa snažiť, aby sa znižovali.,“ ozrejmil analytik Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Pavol Majher.

Do štátnej pokladnice by už v najbližších dňoch malo prísť napríklad aj viac ako 900 miliónov eur z plánu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika