Na hlavný obsah

Štátne nájomné bývanie je v nedohľadne. Webová stránka na registráciu nefunguje, nové zmluvy neuzatvárajú

Ani dnes nie je isté, kedy a či vôbec budú ľahko dostupné bytovky stáť.

Štátne nájomné bývanie je v nedohľadne. Webová stránka na registráciu nefunguje, nové zmluvy neuzatvárajú
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Dostupnosť bývania na Slovensku je jedna z najhorších v rámci Únie. Bratislava je v rebríčku druhá hneď po Amsterdame. Bytovú otázku pre desaťtisíce domácností malo vyriešiť štátom podporované nájomné bývanie.

Zámer Borisa Kollára parlament schválil ešte pred dvoma rokmi. Ani dnes však nie je isté, kedy a či vôbec budú ľahko dostupné bytovky stáť.

„Chceme zaviesť systém stavania štátnych nájomných bytov, kde vám budeme garantovať dvojizbový byt za 200 eur. My vieme týmto spôsobom stavať 25-tisíc bytov ročne,“ vyhlásil Boris Kollár ešte v predvolebnom video.

Jeden z predvolebných sľubov hnutia Sme rodina Borisa Kollára schválil parlament ešte v máji 2022. No štátne nájomné byty nie sú realitou ani dnes.

Ako sme na Slovensku pokročili s nájomným bývaním, zisťovala v Správach redaktorka Katarína Wildová:

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania od konca minulého roku neuzatvára žiadne zmluvy a nefunguje ani jej webová stránka, kde sa mohli záujemcovia o nájomné bývanie registrovať.

„V projekte štátnych nájomných bytov pokračujeme. Podmienkou ďalšieho postupu je vyriešenie otázky štátnej pomoci z pohľadu európskej legislatívy. Slovenská strana na vyžiadanie dopĺňa a vysvetľuje údaje požadované zo strany Európskej komisie a so zástupcami ‚case teamu‘ sme v intenzívnom kontakte,“ informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Model štátneho nájomného bývania obsahuje päťpercentnú úľavu na DPH. Európska komisia už druhý rok posudzuje, či to nepredstavuje nepovolenú štátnu pomoc. Bez rozhodnutia Bruselu sa slovenská vláda nemôže pohnúť ďalej.

„Dĺžka takejto komunikácie a aj to, kedy padne rozhodnutie, závisí od viacerých faktorov. Na jednej strane to môže byť aj kvalita, úplnosť a načasovanie informácií poskytnutých členským štátom, ale samozrejme aj to, aké je to samotné opatrenie komplikované,“ ozrejmila hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Podľa dát Slovensko zaostáva

Strana Smer ešte ako opozičná strana projekt štátneho nájomného bývania v parlamente podporila. Podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) je to naďalej jedna z priorít vlády.

„Dostupnosť bývania, vzhľadom na to, že sa zvýšili úrokové sadzby, sa zhoršuje. Preto treba, aby štát podporoval nájomné bývanie. Záujemcovia o takéto investovanie na Slovensku sú, podobne ako v Rakúsku. Ak Európska komisia povie, že je to nedovolená štátna pomoc, tak sa musí nájsť iný model, ktorým by sa to robilo,“ objasnil Kamenický.

„Nejaké nájomné bývanie zrejme áno. Ja som nepočul, že by to bolo zhodené zo stola, ale nájomné byty, tak ako boli koncipované za Kollára, mne žiaden význam nedávajú,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

„To boli megalomanské sídelné satelitné mestá, ktoré sa práve na západe menia na getá. To, čo skôr je dôležité, aby sa tu zrýchlili procesy výstavby,“ dodal.

Strana SaS projekt Borisa Kollára nepodporovala, a to napriek tomu, že boli spolu vo vláde. Nepáčilo sa jej práve päťpercentné zníženie DPH pri stavbe nájomných bytov. Teraz je otázne, či pri zmene modelu a bez daňových úľav mali investori chuť sa do výstavby zapojiť.

„Je možné, že spoločnosti, ktoré sú v tom, môžu nejaké byty na trhu kúpiť, ktoré by boli bežne v ponuke a urobiť z nich nájomné, ale toto nie je tá realita, ktorá by pomohla, teda zvýšenia množstva bytových jednotiek,“ zhodnotil podpredseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Podľa dát štatistického úradu stavebníctvo na Slovensku zaostáva. V máji sa výstavba prepadla najvýraznejšie v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko