Na hlavný obsah

Štátny majetok by sa mal poisťovať priamo, tvrdí T. Taraba. Odborníci hovoria o potrebe systémovej zmeny

Minister vidí problém v sprostredkovateľoch.

Štátny majetok by sa mal poisťovať priamo, tvrdí T. Taraba. Odborníci hovoria o potrebe systémovej zmeny
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto: SITA/Milan Illík

Štátny majetok by sa mal poisťovať priamo a nie cez sprostredkovateľov. Takto chce zmeniť zákon minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS). Odborníci mu odkazujú, že problém v poisťovaní štátneho majetku nie je v sprostredkovateľoch, a zmeny by sa mali robiť odborne.

Banská Štiavnica, rok 2023. Po požiari, ktorý zničil historické priestory, sa na rezort životného prostredia valila kritika za to, že neboli poistené. Dnes hovorí minister o opačnom probléme. Za poistenie platia príliš veľa.

„Dal som vytiahnuť za posledných 10 rokov, aké boli poistky na ministerstve životného prostredia. A na ministerstve poistili veci za 99 miliónov eur, a plnenia boli 12 miliónov,“ tvrdí Taraba.

Poisťovaniu štátneho majetku sa v Správach venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

„Bežne v neživotnom poistení tie platby za poistné plnenie sú okolo 50 percent. Zjavne ten štát nemal dohodnuté výhodné poistné zmluvy,“ hovorí člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Minister vidí problém v sprostredkovateľoch. „Náš odhad je, že 20 percent zo sumy 99 miliónov mohli byť rôzne agentúrne, maklérske, a podobné provízie,“ pokračuje minister.

„Môžeme súhlasiť s ministrom Tarabom, že štát nie vždy efektívne obstaráva služby ako aj poistenie. Ale v tomto prípade to nie je, žiaľ, z dôvodu práce finančných sprostredkovateľov, ale kvôli tomu, že samotní štatutári na ministerstvách nevyberú to najlepšie riešenie,“ tvrdí predseda Asoc. finančných sprostredkovateľov a poradcov Martin Lancz.

Systémová zmena

„Treba si uvedomiť, že maklér vlastne vykonáva pre poisťovňu aj pre poistného administratívu, takže šetrí čas obidvom stranám. Pokiaľ je to obstarané korektne, tá odmena by mala zodpovedať práci,“ pripomína Šuster.

Maklérov si platia poisťovne, a podľa asociácie sprostredkovateľov sa cena poistenia nijak nezmení, keď ich štát z procesu vylúči. Minister chce napriek tomu meniť zákon. „Budem tlačiť na úroveň koaličných partnerov, aby štát zmenil zákon v tom zmysle, že sa zakáže poisťovanie majetku cez maklérov,“ vyhlásil Taraba.

„Aká je k tomu alternatíva? Budú to robiť zamestnanci ministerstiev, ktorí sa do toho nevyznajú?“ Pýta sa Lancz. „Radi spolu s asociáciou poisťovní prispejeme k tomu, aby sme pripomienkovali tento zákon a vysvetlili ministrovi ako funguje poistenie,“ dodáva.

Odborník hovorí, že ak chce minister robiť zmeny v poisťovaní majetku, pozornosť nemá venovať len maklérom, ale systémovej zmene.

„Čo by mohol štát robiť je, že miesto toho, že platí poistné za každý jeden poistený majetok, by mal vytvárať fond a z toho fondu hradiť straty, ktoré vzniknú buď živlami, alebo nehodami, alebo pôsobením z tretích strán,“ uzatvára Šuster.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko