Na hlavný obsah

Štátny projekt má pomôcť odsúdeným so zaradením sa do spoločnosti po prepustení z väzenia

Skoro desaťtisíc ľudí je na Slovensku vo väzení.

Štátny projekt má pomôcť odsúdeným so zaradením sa do spoločnosti po prepustení z väzenia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Skoro desaťtisíc ľudí je na Slovensku vo väzení. V uzavretom prostredí mnohí strácajú rodinné či sociálne väzby aj samostatnosť. Čím dlhší je ich pobyt za mrežami, tým zložitejší je návrat do bežného život a tým častejšia je recidíva. Pomôcť zaradiť sa po prepustení do spoločnosti im má projekt Šanca na návrat 2.

Projekt sa zameriava na ľudí, ktorí sú vo väzení dlhšie ako tri roky. K dispozícii majú psychológa, pedagóga a ďalších odborníkov, ktorí ich vo vyhradenej časti väznice postupne približujú životu na slobode.

V rámci podporných aktivít totiž môžu väzni opustiť väzenie. „Odsúdená má takto možnosť posilniť citové väzby s deťmi alebo sanovať rodinné prostredie,“ priblížila psychologička Ľubomíra Hutkaiová.

Projektu pre odsúdených sa v relácii Správy :24 venovali redaktorky Jana Obrancová a Natália Krížová:

V prvej časti projektu sa u skupiny 900 odsúdených, ktorí absolvovali resocializačný program, znížila recidíva o osem percent oproti skupine, ktorá program neabsolvovala.

„Ak ročne väzenstvo prepustí päťtisíc osôb na slobodu, osem percent z toho máte 400 osôb menej vo výkone trestu, to je mínus jedna väznica,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu spravodlivosti Michal Sedliak.

Odchádzajú do „iného“ sveta

Po dlhodobom pobyte v Ústave na výkon väzby vychádzajú odsúdení do iného sveta. Potrebujú získať aj technologickú gramotnosť. V tom má pomôcť aplikácia, ktorá je súčasťou projektu.

Projekt je po novom určený aj odsúdeným na trest s podmienečným odkladom. Im sú tiež k dispozícii odborníci podľa ich potreby. Do projektu sa zapoja aj probační a mediační úradníci.

„Dlhé roky nám chýbali práve rôzne sociálne výcviky a sociálna supervízia zo strany odborníkov,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie restoratívnej justície rezortu Daniel Petričko.

Novela Trestného zákona by mala priniesť viac alternatívnych trestov. „Bude potrebné viac intervencií smerom k páchateľom, ktorí sa nedostanú do vezenia a budú nejakým spôsobom riešení na slobode,“ dodal Sedliak.

Projekt Šanca na návrat 2 má trvať do roku 2029.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko