Na hlavný obsah

Atentát na Donalda Trumpa: Bývalého prezidenta USA zasiahla na predvolebnom mítingu guľka do ucha (video)

Incident si vyžiadal dvoch mŕtvych, vrátane strelca, a dvoch vážne zranených.

Atentát na Donalda Trumpa: Bývalého prezidenta USA zasiahla na predvolebnom mítingu guľka do ucha (video)
Zásah ochranky počas atentátu na Donalda Trumpa. Foto: TASR/AP Photo/Gene J. Puskar

Na sobotňajšom predvolebnom mítingu republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa v meste Butler v štáte Pensylvánia padlo niekoľko výstrelov, po ktorých zostali dvaja mŕtvi, vrátane strelca. Guľka zasiahla aj bývalého prezidenta USA, vážne zranení sú aj ďalší dvaja účastníci mítingu. Strelca neutralizovali bezpečnostné zložky, uviedla Tajná služba Spojených štátov (USSS).

Zo záberov z miesta je vidieť, ako sa Trumpa hroziaceho päsťou a s uchom a tvárou od krvi snaží ochranka odviesť do bezpečia. Trump následne z miesta čoskoro odišiel v eskorte.

Strelcom mal byť 20-ročný muž

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zatiaľ nezistil motív strelca na republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Streľbu vyšetruje ako pokus o vraždu.

Podľa reportéra spravodajskej televízie CNN je podozrivým zo streľby 20-ročný muž z Pensylvánie. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) neskôr uviedol, že podozrivým je Matthew Crooks, informuje agentúra Reuters. 

Podľa doterajších informácií Crooks na Trumpa spustil paľbu z pušky typu AR z neďalekej strechy. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podľa tajnej služby podarilo vystreliť niekoľkokrát.

„FBI prevzal úlohu vedúceho federálneho policajného orgánu pri vyšetrovaní incidentu, ktorý sa týka bývalého prezidenta Donalda Trumpa a ktorý sa dnes odohral v Butlere v Pensylvánii,“ uviedol FBI.

Minister pre vnútornú bezpečnosť Mayorkas prisľúbil, že jeho ministerstvo a Tajná služba spolupracujú s partnermi z bezpečnostných zložiek na vyšetrovaní streľby. „Sme v spojení s prezidentom (Joe) Bidenom, bývalým prezidentom Trumpom a ich kampaňami a podnikáme všetky možné opatrenia na zabezpečenie ich bezpečnosti a stráženia. Zachovanie bezpečnosti prezidentských kandidátov a ich predvolebných akcií patrí medzi najdôležitejšie priority nášho ministerstva, “ ubezpečil Mayorkas.

Téme sa venujeme aj v relácii Správy :24, vo videu nájdete okrem iného aj výpovede svedkov:

Trump je v bezpečí

Trumpa hneď po výstreloch obklopili osobní strážcovia a odviedli ho z pódia, z ktorého sa chystal preniesť prejav, keď padli výstrely, čo vyvolalo paniku. Trumpa následne odviezli a polícia zábavný park, v ktorom sa akcia konala, evakuovala. Na mieste zostali prevrhnuté stoličky, lokalitu obohnala polícia žltou páskou. Nad dejiskom drámy prelietaval vrtuľník, zatiaľ čo na zemi operovali poriadkové zložky.

Exprezident Trump je po incidente v bezpečí, uviedol šéf USSS, ktorá má na starosti ochranu politikov. „Tajná služba zaviedla ochranné opatrenia a bývalý prezident je v bezpečí,“ potvrdil Guglielmi.

Trumpov hovorca Cheung uviedol, že exprezident je v poriadku. „Prezident Trump ďakuje poriadkovým zložkám a prvým zasahujúcim za ich rýchle kroky počas tohto odporného činu. Je v poriadku, „dodal hovorca.

Bývalý americký prezident už opustil po ošetrení v nemocnici Pensylvániu a teraz je v New Jersey. Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, ako vystupuje z lietadla.

Trump: Neuveriteľné, že sa to môže stať v našej krajine

Tajná služba uviedla, že strelca neutralizovali a je mŕtvy. Niekoľkokrát údajne vystrelil smerom k pódiu z vyvýšeného miesta mimo samotného dejiska mítingu.

Samotný Trump potvrdil, že bol postrelený. Guľka mu poranila hornú časť pravého ucha a mal silné krvácanie, pri ktorom si uvedomil, čo sa stalo, uviedol na svojej sociálnej sieti. O strelcovi podľa neho nie je nič známe. „Je neuveriteľné, že sa takýto čin môže stať v našej krajine,“ uviedol politik.

O streľbe je priebežne informovaný aj prezident Joe Biden, ktorý je Trumpovým demokratickým volebným vyzývateľom. Biden v televíznom vyhlásení k udalostiam vyzval na ukončenie politického násilia a potvrdil, že Trump je zrejme v poriadku.

Pozrite si fotogalériu z miesta streľby na bývalého amerického prezidenta:

Biden útok odsúdil a za Trumpa sa modlí

„V Amerike nie je miesto na tento druh násilia. Je to nechutné, „povedal prezident a dodal, že je o záležitosti podrobne informovaný. „Každý to musí odsúdiť,“ zdôraznil šéf Bieleho domu.

Biden rovnako uviedol, že sa za Trumpa, jeho rodinu i všetkých účastníkov mítingu modlí. Vyjadril tiež vďačnosť Tajnej službe tá to, že Trumpa dostala do bezpečia.

Podľa agentúry Reuters zdroj z Bidenovej kampane uviedol, že kampaň prerušuje komunikáciu a pracuje na urýchlenom stiahnutí televíznych šotov.

Joe Biden už po telefóne hovoril so svojím predchodcom v Bielom dome a súperom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donaldom Trumpom. Oznámil to Biely dom. Prezident sa tiež vracia z pobytu v štáte Delaware do Washingtonu. Trumpov volebný tím podľa agentúry DPA oznámil, že republikáni plánujú budúci týždeň napriek útoku podľa plánu usporiadať nominačný zjazd strany v Milwaukee.

Biely dom neuviedol nič k obsahu hovoru medzi Bidenom a Trumpom. Prezident hovoril tiež s guvernérom Pensylvánie Joshom Shapirom a starostom mesta Butler Bobom Dandoyom.

Biden má podľa Bieleho domu v noci miestneho času odletieť z Rehoboth Beach v Delaware a v nedeľu ráno sa vrátiť do Bieleho domu Orgány činné v trestnom konaní ho tam dnes budú informovať o stave vyšetrovania.

Atentát odsúdili americké aj zahraničné osobnosti

Udalosti vyvolali zdesenie medzi politikmi i ďalšími osobnosťami. „Musíme všetci odsúdiť tento odporný čin a pričiniť sa o to, aby to neviedlo k ďalšiemu násiliu,“ zdôraznila viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

„V našej demokracii nie je miesto pre politické násilie,“ napísal exprezident Barack Obama na sieti X. Majiteľ tejto siete Elon Musk vyjadril Trumpovi podporu a vyjadril nádej v jeho rýchle zotavenie.

„Som zdesený tým, čo sa stalo na Trumpovom mítingu v Pensylvánii a cítim úľavu, že bývalý prezident Trump je mimo nebezpečenstva. Politické násilie v našej krajine nemá miesto, „uviedol vo vyhlásení líder demokratov v Senáte Chuck Schumer.

Vyjadril sa už napríklad aj nový britský premiér Keir Starmer: „Sme šokovaní scénami z mítingu prezidenta Trumpa v Pensylvánii. Odsudzujeme čo najdôraznejšie všetky formy politického násilia a posielame v tejto chvíli želanie všetkého najlepšieho prezidentovi Trumpovi a jeho rodine. „

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet