Na hlavný obsah

Strelec, ktorý zaútočil na Trumpa, konal podľa FBI sám. Jeho motív zostáva nejasný

Po atentáte evidujú rozmach násilnej rétoriky.

Strelec, ktorý zaútočil na Trumpa, konal podľa FBI sám. Jeho motív zostáva nejasný
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Strelec, ktorý v sobotu (13. 7.) zaútočil na amerického exprezidenta Donalda Trumpa, konal sám, informoval novinárov Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý má prípad na starosti.

Vyšetrovatelia podľa vyhlásenia zatiaľ nepoznajú politické zmýšľanie páchateľa a nenašli v tejto súvislosti žiadne výhražné oznámenia. Zároveň agenti FBI uviedli, že pozorujú po atentáte rozmach násilnej politickej rétoriky, informovala agentúra AP.

„Informácie, ktoré máme, v tejto chvíli naznačujú, že strelec konal sám a že v súčasnosti nie je bezpečnosť verejnosti v ohrození,“ citoval denník The New York Times (NYT) agenta Kevina Rojeka, ktorý má prípad na starosti.

Už predtým úrady uviedli, že strelcom, ktorého na mieste Trumpovho mítingu zabili, je 20-ročný Thomas Matthew Crooks zo západu Pensylvánie, kde sa zhromaždenie konalo.

Jeho motív zostáva deň po streľbe nejasný. Vyšetrovatelia zatiaľ neidentifikovali žiadnu „ideológiu“ páchateľa, oznámili činitelia FBI. V príspevkoch či textových správach, ktoré zatiaľ vyšetrovatelia preskúmali, Crooks údajne nedával najavo žiadne silné politické názory.

Zbraň zrejme kúpil jeho otec

FBI potvrdil, že Crooks na mítingu v meste Butler strieľal z pušky v štýle AR, čo je typ zbraní, ktoré opakovane používajú páchatelia masových strelieb v USA. Zbraň zrejme kúpil jeho otec, ktorý spoločne s ďalšími členmi rodiny s vyšetrovateľmi spolupracuje.

Vyšetrovatelia úplne nepotvrdili skoršie informácie v amerických médiách, že v aute strelca aj v jeho bydlisku sa našli výbušniny či materiály na ich výrobu. FBI uvádza, že pyrotechnici v aute zabezpečili podozrivý predmet, ktorý považujú za „primitívne“ výbušné zariadenie.

Šéf FBI Christopher Wray a minister spravodlivosti Merrick Garland podľa NYT označili sobotňajšiu streľbu za „útok na demokraciu“. Vyšetrovatelia dodali, že na internete už vo svetle atentátu zosilnel objem vyhrážok násilnými činmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet