Na hlavný obsah

Stret s medveďom môžete ohlásiť na špeciálnej infolinke. Ako to funguje a čo očakávať?

Možné útoky, škody alebo riziká môže nahlásiť ktokoľvek.

Stret s medveďom môžete ohlásiť na špeciálnej infolinke. Ako to funguje a čo očakávať?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Štátna ochrana prírody spustila infolinku. Je určená pre celé Slovensko v prípade, ak sa niekto dostane do kolízie s medveďom. Možné útoky, škody alebo riziká môže nahlásiť ktokoľvek na čísle 18 081. Linka pracuje nonstop.

Volajúci spresní lokalitu, kde medveďa videl, doplní svoje meno a telefónne číslo. Operátor postupuje podľa dohodnutého semafora a kladie konkrétne otázky.

Novej infolinke ochranárov sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

„Operátor už vie prideliť, pre ktorý región, pre ktorú obec, kde má aký tím vyslať, ktorých ľudí. Akonáhle je nejaké zranenie alebo útok, tak v prvom rade treba volať 112. Keď bude viditeľný medveď niekde v intraviláne alebo ako robí škody, automaticky treba volať toto skrátené číslo 18 081,“ ozrejmil generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Štefan Kysel.

„Je to ústretový krok aj voči nám aj voči občanom. Pracovník, ktorý bude určite fundovaný, môže informovať, čo majú robiť alebo ako ďalej postupovať. Určite to vítam,“ zhodnotila starostka obce Predajná Tatiana Čontofalská.

Fungovanie infolinky vyhodnotia

Novú infolinku za 50-tisíc eur zabezpečuje externá firma, ktorú vybrali cez verejné obstarávanie. Bola súčasťou plánu na ochranný odstrel medveďa hnedého, ktorý zverejnil envirorezort ešte v marci.

„Toto malo trochu uľahčiť a zjednotiť, že to bude jedno číslo, ktoré by sa malo dostať do povedomia ľudí. Bude zbierať informácie a koordinovať ďalšiu činnosť a keď bude treba, tak aj zasiahnuť,“ ozrejmil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa (SNS).

Štátna ochrana prírody chcela takto odbremeniť zásahové tímy pre medveďa hnedého. „Môžu sa venovať svojej práci, nemusia dvíhať telefóny a riešiť byrokraciu. Teraz je také nejaké prechodné mesačné obdobie, kedy budú zverejnené aj čísla pôvodných zásahových tímov aj toto nové číslo,“ dodal Kysel.

Zozbierané dáta a využitie infolinky chcú vyhodnotiť o pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny