Na hlavný obsah

Stretnutie ministrov zahraničných vecí v Maďarsku sa nemusí konať. Európska únia zvažuje jeho bojkot

Zámer bojkotovať rokovania ako prvé ohlásili Fínsko a Švédsko.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí v Maďarsku sa nemusí konať. Európska únia zvažuje jeho bojkot
Na snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Európska únia zvažuje bojkotovať neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín, ktoré by sa malo konať koncom augusta v Budapešti pod taktovkou maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

Každá krajina, ktorá preberie polročné rotujúce predsedníctvo, zvoláva neformálne pracovné stretnutie šéfov diplomacií (tzv. Gymnich). Budapešť toto stretnutie naplánovala v dňoch 28. až 29. augusta.

Ako však v pondelok (15. 7.) upozornil týždenník Politico, vôbec k nemu nemusí dôjsť. V rovnakom termíne totiž môže šéf diplomacie EÚ Josep Borrell zvolať riadne stretnutie ministrov zahraničných vecí do Bruselu. To je významovo nadradené neformálnym rokovaniam.

Podľa Politica by rokovania diplomatov EÚ v Budapešti boli pre maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa „skvelou príležitosťou“ pokúsiť sa stanoviť program v tejto oblasti.

Dôvodom majú byť Orbánove zahraničné cesty

Mnohé členské krajiny EÚ sú však rozčúlené neustálym podkopávaním zahraničnej politiky zo strany Maďarska.

Dôvodom na bojkot augustového stretnutia ministrov má byť najmä osobné rozhodnutie Orbána hneď na začiatok predsedníctva uskutočniť návštevy Kyjeva, Moskvy a Pekingu. Tiež stretnutie s americkým prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom, ktoré Orbán vopred nekoordinoval so svojimi kolegami z EÚ.

Táto iniciatíva podľa viacerých členských krajín podkopala jednotu Únie v oblasti zahraničnej politiky. Aj preto môže EÚ prijať bezprecedentný krok a bojkotovať jedno zo stretnutí naplánovaných maďarským predsedníctvom.

Zámer bojkotovať neformálne rokovania diplomatov koncom minulého týždňa ako prvé ohlásili Fínsko a Švédsko, krátko na to sa k nim pridali aj Estónsko, Litva. Lotyšsko a Poľsko. Uvedené krajiny naznačili, že ak do Budapešti niekoho pošlú, tak iba diplomatov na nižšej úrovni.

Medzitým sa zrodil plán, že Borrell v rovnakom čase zvolá ministrov do Bruselu na formálne zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci. Pre Politico to potvrdili traja nemenovaní diplomati z prostredia EÚ.

V praxi to znamená, že ak sa v ten istý deň uskutoční formálne zasadnutie v Bruseli pod vedením Borrella, tak ministri nebudú môcť ísť do Budapešti na neformálne rokovania.

Podľa Politica o tomto pláne už diskutovali viaceré krajiny EÚ vrátane Francúzska a Nemecka. V stredu by o ňom mali rokovať aj veľvyslanci členských krajín pri EÚ (Coreper).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet