Na hlavný obsah

Strhnuté strechy a popadané stromy: Vo Vranove nad Topľou odstraňujú škody po veternej smršti

Mimoriadna situácia v meste naďalej trvá.

Strhnuté strechy a popadané stromy: Vo Vranove nad Topľou odstraňujú škody po veternej smršti
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V meste Vranov nad Topľou odstraňovali následky veternej smršte. Obyvatelia postihnutých lokalít v spolupráci s mestom v stredu (17. 7.) odpratávali strhnuté strechy a popadané stromy, ktoré spôsobila ničivá prietrž mračien. Mimoriadna situácia v meste naďalej trvá.

„Chlapík tu stihol ešte zdvihnúť pohár – napiť sa a skôr ako položil na stôl, už okolo neho letela stolička. Mal šťastie, našťastie sa nikomu nič nestalo, sú to len materiálne škody,“ opísal majiteľ prevádzky v centre mesta Pavel Hořák.

Ničivej sile počasia sa v Správach venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Búrka spôsobila škody v severnej časti mesta a na Sídlisku II, kde popadali stromy na autá. Najväčšie poškodenia stavieb sú v časti Dubník. Mesto tu eviduje deväť poškodených rodinných domov a dva bytové domy.

„Sme v kontakte s občanmi, niektorí žiadali a dodali sme im zakrývacie plachty. V stredu zasadalo mestské zastupiteľstvo, kde som navrhol čiastku 10-tisíc eur, aby sme túto čiastku mohli veľmi rýchlo rozdeliť občanom, pretože bude treba, aby si objednali stavebné firmy, aby si mohli začať opravovať svoje domy,“ hovorí primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

Podľa meteorológov sa v meste vyskytol tzv. downburst, ktorý sa vyskytuje pri intenzívnych búrkach. „Sprevádzajú ho silné nárazy vetra. V podstate to naraz z oblaku všetko vypadne a po dotyku zo zemským povrchom sa to rozlieva do strán. Môžu teda vzniknúť silné lokálne nárazy vetra a veľké škody,“ vysvetlila meteorologička SHMÚ Jana Potanková.

Prešovský kraj zasiahli silné búrky aj v noci na stredu. Takmer 30-tisíc domácností zostalo bez elektriny. Mnohí obyvatelia mali vytopené záhrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny