Na hlavný obsah

Stromy sú poškodené a škody nevyčísliteľné. Po búrke, ktorá sa prehnala Zvolenom, museli zatvoriť arborétum

Poškodili sa aj vzácne dreviny zasadené v 60. rokoch.

Stromy sú poškodené a škody nevyčísliteľné. Po búrke, ktorá sa prehnala Zvolenom, museli zatvoriť arborétum
Silná búrka napáchala škody na stromoch v arboréte vo Zvolene. Foto: STVR

Pre škody po búrke a veternej smršti je zatvorené Arborétum Borová hora vo Zvolene. Ročne ho navštívia tisíce ľudí. Spadnuté stromy zahatali cesty a chodníky. Mnohé sú naklonené a mohli by ohroziť návštevníkov.

V takmer 50 hektárovom vedecko-pedagogickom pracovisku Technickej univerzity vo Zvolene spôsobila búrka nevyčísliteľné škody. Ide aj o vzácne dreviny, ktoré zasadili v 60. rokoch.

„Existuje spoločenská hodnota drevín, ale v tomto prípade arboréta je ešte vyššia. Vieme, odkiaľ drevina pochádza, ako tu rastie. Vieme jej presný vek a vieme ako sa tu správa, čiže preto je hodnota nevyčísliteľná,“ vysvetlila vedúca oddelenia genofondu drevín z Arboréta Borová hora Ivana Sarvašová.

Situáciu v arboréte po silných búrkach priblížil v Správach :24 redaktor Dominik Veľas:

„To nie je bežná drevina, ako je vysádzaná v meste alebo kdekoľvek inde. Toto tu má úplne iný dosah,“ ozrejmil riaditeľ Arboréta Borová hora Ivan Lukáčik.

Podľa pôvodných odhadov búrka poškodila približne dvadsať stromov. Ďalšie sú naklonené a vietor by ich mohol vyvrátiť. ,“Dalo by sa povedať, že tak 50 – 60 kusov je určite poškodených supercelou. Tak vznikajú polomy, že tú korunu zvrtne, zlomí a vytiahne ju,“ uviedla Sarvašová.

„To je množstvo, z každého niečo, aj z ihličnatých aj listnatých. Kultivary smreka obyčajného, jedle bielej a ďalších drevín, ktoré tu máme vegetatívne namnožené,“ doplnil Lukáčik.

Škody odstraňujú lesnou technikou

Škody po búrke už druhý deň s lesnou technikou odstraňujú robotníci z vysokoškolského lesníckeho podniku Technickej univerzity.

„Je potrebné sprejazdniť prehliadkové trasy a zabezpečiť bezpečnosť pracujúcich v arboréte a samozrejme návštevníkov,“ priblížila Sarvašová.

Arborétum je pre verejnosť prístupné od deväťdesiatych rokov. Každoročne ho navštívia tisíce študentov, vedeckých pracovníkov aj turistov.

„Keď sú horúce dni, tak je záujem menší, ale keď je chladnejšie počasie, tak je dosť záujem o naše arborétum. Hlavne od návštevníkov, ktorí prichádzajú aj z iných miest. Je zatvorené do odvolania a momentálne nevieme povedať, že dokedy to bude,“ uzavrela vedúca prevádzky Arboréta Borová hora Erika Kraličková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny