Na hlavný obsah

STVR bude zatiaľ fungovať s logom RTVS. Prvé kroky štatutára Slaninu povedú k manažmentu

Štatutár povedie inštitúciu do septembra.

STVR bude zatiaľ fungovať s logom RTVS. Prvé kroky štatutára Slaninu povedú k manažmentu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

RTVS sa zmenila na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Inštitúciu dočasne povedie štatutár Igor Slanina.

Dočasného riaditeľa telerozhlasu poveril podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). Jeho dosadenie do funkcie je výsledkom dohody koaličných partnerov. „Verím a dúfam, že bude mať dosť dobré know-how, aby zvýšil naplnenosť reklamy,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Fungovaniu STVR sa v reportáži v Ranných správach venovala redaktorka Slovenskej televízie Karolína Janičíková:

Igor Slanina je manažér s praxou v mediálnej oblasti. V minulosti pracoval päť rokov v RTVS na pozícii obchodného riaditeľa. Riadil spoločnosť Media RTVS, ktorá predávala vysielací priestor záujemcom o reklamu.

„Určite sa ako prvé stretnem s manažmentom STVR. Prejdeme si aktuálne veci, ktoré sú horúce na leto a budeme sa snažiť zastabilizovať situáciu, aby to plynule prešlo až k voľbám,“ priblížil.

Štatutár je poverený vedením do konca septembra. Teda do času, kým parlament zvolí radu STVR a tá vyberie nového generálneho riaditeľa STVR. To by malo byť na jeseň.

„Po 10. septembri sa zvolia radní. Cirka mesiac dajú na vypracovanie projektov a novú výzvu pre nového generálneho riaditeľa alebo generálnu riaditeľku. Odhadoval som to tak, že možno do konca októbra už bude legitímny riaditeľ,“ pokračoval Michelko.

Opozícia sa obrátila na Ústavný súd

Opozícia poukazuje na to, že nového štatutára nemá kto kontrolovať. Aj preto sa so zákonom o STVR obrátila na Ústavný súd.

„Z celého procesu bola vylúčená verejnosť v tej príprave zákona. Bol prijímaný mimoriadnou schôdzou parlamentu a vládna koalícia niekoľkokrát aj v druhom aj v treťom čítaní násilne ukončila rozpravu k tomuto zákonu,“ pripomenula poslankyňa Zora Jaurová (PS).

Zákon o STVR je podľa nich v rozpore s európskou legislatívou o slobode médií. „Nemôžete si len tak zrazu zrušiť televíziu a zrušiť riaditeľa a radu, ktorá bola normálne demokraticky zvolená. Veľmi podstatný bod je dostatočné financovanie, čo momentálne nie je zabezpečené,“ povedal tímlíder SaS pre kultúru René Parák.

„Apelujeme na Ústavný súd, aby pozastavil účinnosť zákona o STVR,“ uviedol člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko (SaS).

Ústavnosť zákona posudzoval pred podpisom zákona aj prezident. „Prezident Peter Pellegrini podpísal zákon o STVR, pretože po jeho preštudovaní v ňom nezhliadol ani možný nesúlad s ústavou ani zásah do slobody slova. Nevidí v ňom ani rozpor s dnes platnými európskymi normami,“ informovala hovorkyňa hlavy štátu Patrícia Medveď Macíková.

Inštitúcia bude zatiaľ fungovať s logom RTVS. Aj to by sa malo časom zmeniť po kompletnom rebrandingu na STVR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko