Na hlavný obsah

Súd EÚ rozhodol, že Európska komisia neposkytla dostatok informácií o nákupe vakcín proti covidu

Sťažnosť podali europoslanci za Zelených.

Súd EÚ rozhodol, že Európska komisia neposkytla dostatok informácií o nákupe vakcín proti covidu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Európska komisia (EK) neumožnila verejnosti dostatočný prístup k informáciám o kúpnych zmluvách na vakcíny proti vírusu COVID-19, uviedol v stredu (17. 7.) v rozhodnutí Všeobecný súd Európskej únie. Informujú agentúry AP a Reuters.

Skupina poslancov Európskeho parlamentu (EP) za Zelených podnikla právne kroky po tom, ako im EK odmietla poskytnúť úplný prístup k zmluvám o vakcínach COVID-19, o ktorých EK počas pandémie rokovala s ich výrobcami.

Europoslanci chceli preskúmať podmienky zmlúv, ale dostali k nim len čiastočný prístup. Niektoré dokumenty pritom začiernili. EK uviedla, že sa tak stalo v záujme ochrany obchodných záujmov a rozhodovacieho procesu.

Vyjednávaním Von der Leyenovej sa šéfom farmaceutickej spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom o vakcínach proti covidu sa na jar začal zaoberať Úrad európskeho verejného žalobcu (EPPO).

Vyšetrovatelia EPPO prípad prevzali od belgických žalobcov, ktorí Von der Leyenovú vyšetrovali pre „zasahovanie do verejných funkcií, zmazanie SMS, korupciu a konflikt záujmov“.

Otázky okolo toho, ako sa zmluvu s Pfizerom dohodla, prenasledujú šéfku Európskej komisie od chvíle, keď denník The New York Times (NYT) uviedol, že si vymieňala správy so šéfom tejto farmaceutickej firmy v čase prípravy obrovského kontraktu z mája 2021.

Vakcín si EÚ od Pfizeru objednala stovky miliónov a dvojica si podľa NYT volala a vymieňala správy asi mesiac, pričom táto „osobná diplomacia zohrala v dohode veľkú úlohu“.

Rozhodnutie prišlo deň pred hlasovaním v EP, na ktorom sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uchádza o znovuzvolenie do funkcie.

Eurokomisia na verdikt reagovala

Európska komisia v reakcii uviedla, že súd žalobe vyhovel iba čiastočne v dvoch bodoch.

„Rozhodol, že Komisia mala poskytnúť viacero vysvetlení, aby odôvodnila odmietnutie prístupu k niektorým ustanoveniam zmlúv. Takisto rozhodol, že Komisia mala poskytnúť osobné údaje týkajúce sa členov vyjednávacích tímov zložených zo zástupcov členských štátov a úradníkov komisie,“ uviedla EK vo vyhlásení.

„Vo všeobecnosti platí, že Komisia v súlade so zásadami otvorenosti a transparentnosti poskytuje čo najširší prístup verejnosti k dokumentom. V týchto prípadoch musela Komisia nájsť ťažkú rovnováhu medzi právom verejnosti, vrátane poslancov Európskeho parlamentu, na informácie a právnymi požiadavkami vyplývajúcimi zo samotných covidových zmlúv, ktoré by mohli viesť k nárokom na náhradu škody za peniaze daňových poplatníkov,“ uviedla EK.

„Súdny dvor totiž v minulosti v mnohých prípadoch uznal potrebu chrániť obchodné záujmy zmluvného partnera,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet