Na hlavný obsah

Súťažiaci pri nakrúcaní reality šou o prežití na Novom Zélande zabil a zjedol chráneného vtáka

Zo šou ho vylúčili.

Súťažiaci pri nakrúcaní reality šou o prežití na Novom Zélande zabil a zjedol chráneného vtáka
Ilustračná snímka chráneného vtáka gallirallus australis. Foto: Profimedia

Súťažiaci pri nakrúcaní americkej reality šou o prežití na Novom Zélande zabil a zjedol chráneného vtáka, uviedol server BBC. V relácii s názvom Race to Survive (Preteky o prežitie) si účastníci musia väčšinou loviť vlastnú potravu. Na Novom Zélande sa nakrúca druhá séria tejto šou.

Operenec Gallirallus australis už vyhynul na väčšine územia Nového Zélandu, a je tak teraz plne chráneným druhom. Súťažiaceho, ktorý vtáka zjedol, aj s jeho spoluhráčmi zo súťaže vylúčili.

Spencer „Corry“ Jones vedel o tom, že zabitím a zjedením vtáka porušil pravidlá, uviedol server Radio New Zealand s odvolaním sa na záznamy z nakrúcania.

Na zábere sa Jones ospravedlnil, že urobil „naivnú“ chybu, a vysvetľoval, že sa s ostatnými členmi svojho tímu dostatočne „nepripravili na ten hlad“. „To, čo som urobil, zneuctilo Nový Zéland. Ospravedlňujem sa za to,“ komentoval Jones.

Novozélandské ministerstvo ochrany prírody o situácii upovedomila americká produkčná spoločnosť súťažnej relácie, ktorá sa na úrad obrátila hneď po incidente.

Spoločnosť i súťažiaci dostali od úradov len oficiálne písomné varovanie kvôli „nezvyčajnej situácii v skupine“, ktorú ovplyvnila malátnosť či hlad.

„Tak či onak, zabiť a skonzumovať chránený pôvodný druh je aj za týchto okolností neospravedlniteľné. Produkčná spoločnosť dostala upozornenie, aby zabezpečila, že ona sama aj účastníci relácie budú dodržiavať zákonné pravidlá, „uviedol vedúci vyšetrovacieho tímu Dylan Swain.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet