Na hlavný obsah

Svedkovia atentátu na D. Trumpa tvrdia, že upozorňovali políciu na strelca ešte pred útokom

Na exprezidenta USA strieľal muž zo strechy neďalekej budovy.

Svedkovia atentátu na D. Trumpa tvrdia, že upozorňovali políciu na strelca ešte pred útokom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej dvaja ľudia, ktorí boli pri sobotňajšej (13. 7.) streľbe na amerického exprezidenta Donalda Trumpa, povedali médiám, že pred útokom upozornili políciu na strelca, ktorý sa pohyboval na streche vedľa mítingu s voličmi. 

Jeden zo svedkov stanici BBC povedal, že polícia mala aspoň tri minúty na reakciu, kým muž začal strieľať. Orgán zodpovedný za bezpečnosť exprezidenta Trumpa medzitým poprel „nepravdivé tvrdenie“, že by odmietol žiadosť Trumpovho tímu o posilnenie jeho ochrany.

Muž menom Greg nebol v publiku pred Trumpovým pódiom, začiatok jeho prejavu na západe Pensylvánie však počúval spoza hranice areálu, kde sa míting konal. Odhadol, že niekoľko minút po začiatku exprezidentovho prejavu si s kamarátmi všimli „chlapa, ako lezie po streche budovy vedľa nás“.

„Mal pušku, jasne sme ho videli s puškou. Ukazovali sme na neho,“ pokračoval Greg. Opísal, že jeho skupinka upozorňovala prítomných strážcov a že tiež mávala na členov prezidentskej ochranky, ktorí situáciu mapovali z diaľky ďalekohľadom. Podľa Grega uplynuli „najmenej tri alebo štyri minúty“, kým muž na streche začal strieľať.

Strelca na streche videl tiež Ben Macer, ktorý lokálnej televízii KDKA povedal, že o tom hovoril strážnikovi. „Keď som sa otočil, aby som išiel späť, kde som bol, tak začali výstrely, a potom to bol jednoducho chaos,“ uviedol.

Bola ochrana dostatočná?

Strelca po niekoľkých výstreloch zneškodnili členovia Trumpovej ochranky, teda agenti takzvanej tajnej služby poverenej ochranou prezidentov a exprezidentov USA.

Podľa Grega útočníka pred streľbou nemohli vidieť, pretože bol na strane strechy odvrátenej od Trumpovho pódia. „Ale prečo nie je tajná služba na všetkých tých strechách? Toto nie je veľké miesto,“ povedal muž.

Strecha, kde po streľbe zostalo telo 20-ročného páchateľa, bola niekoľko desiatok metrov od miesta, kde Trump rečnil. Podľa hovorcu tajnej služby Anthonyho Guglielmiho sa objavuje tvrdenie, že člen tímu bývalého prezidenta požiadal o dodatočné bezpečnostné prostriedky a že tie mu zamietli.

„To je absolútne nepravdivé. V skutočnosti, sme posilnili ochranné prostriedky, technológie a možnosti v rámci zvýšeného tempa presunov počas kampane,“ uviedol Guglielmi na sociálnej sieti X.

Otázky ohľadom bezpečnostných opatrení prichádzajú tiež od amerických komentátorov a politikov. Republikánsky kongresman James Comer ešte v sobotu večer vyzval riaditeľku tajnej služby Kimberly Cheatleovú, aby prišla o týždeň vypovedať v Snemovni reprezentantov.

Trump a jeho blízki však bezprostredne po útoku ďakovali bezpečnostným zložkám za rýchlu reakciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet