Na hlavný obsah

Svet sa spamätáva z globálneho výpadku IT systémov, situáciu sa usilujú zneužiť podvodníci

Problémy v leteckej doprave by mali trvať minimálne celý víkend.

Svet sa spamätáva z globálneho výpadku IT systémov, situáciu sa usilujú zneužiť podvodníci
Výpadok systémov spôsobila chybná aktualizácia softvéru od spoločnosti Crowdstrike. Foto: TASR/AP

Podniky a služby po celom svete sa postupne spamätávajú z globálneho výpadku IT systémov, ktorý ich postihol vo štvrtok (18. 7.) a predovšetkým v piatok. V niektorých odvetviach však problémy pretrvávajú, informuje BBC News.

Výpadok, ktorý spôsobila chybná aktualizácia softvéru od firmy CrowdStrike, vyvolal výrazné ťažkosti v leteckej doprave, platobných systémoch či v zdravotníctve. Výpadok postihol aj Slovensko. Odborníci varujú pred podvodníkmi, ktorí chcú problémy využiť vo svoj prospech.

Reportáž o globálnom výpadku do Správ pripravila Klaudia Mikolášová:

Dopravcovia a prevádzkovatelia služieb očakávajú, že problémy v leteckej doprave budú trvať minimálne celý víkend. Napríklad v Británii majú podľa agentúry AP dopravné a letecké spoločnosti stále ťažkosti vrátiť sa do pravidelnej prevádzky.

Napríklad na letisku v Manchestri cestujúcich kontrolujú a odbavujú naďalej ručne. Pre výpadok na mnohých letiskách v Európe i iných kontinentoch zlyhali totiž odbavovacie systémy. Správcovia letísk a leteckej spoločnosti tak museli prejsť na záložné či ručné spôsoby odbavenia.

Podľa stanice BBC bolo v sobotu dopoludnia SELČ na celom svete zrušených okolo 1500 letov. V piatok to bolo podľa aktualizovaných údajov okolo 7000 letov, čo zodpovedalo šiestim percentám plánovaných leteckých spojení. Bolo to trikrát viac ako vo štvrtok.

S nevybavenými žiadosťami a objednávkami sa stretávajú obchody a firmy, ktoré mali v piatok kvôli výpadku zatvorené. V niektorých podnikoch sa stále pracuje na obnove systémov.

Snahy podvodníkov

Celosvetový výpadok IT služieb so systémom Windows od spoločnosti Microsoft spôsobila nepodarená aktualizácia softvéru od kyberbezpečnostnej firmy CrowdStrike. Odborníci a úrady v Austrálii, Británii i ďalších krajinách varovali pred snahami podvodníkov využiť výpadky.

Podľa BBC pred tým varoval aj šéf spoločnosti CrowdStrike George Kurtz, ktorý vyzval zákazníkov, aby komunikovali so spoločnosťou len cez preverené kanály. Za problémy, ktoré spôsobila jeho firma, sa znovu ospravedlnil.

V zahraničí výpadok výrazne postihol aj banky a platobné spoločnosti. Najväčšia americká banka JP Morgan napríklad stále pracuje na sprevádzkovaní svojich bankomatov.

Výrazne menší dopad ako na Západe mal výpadok systémov v Číne či Rusku, a to kvôli tomu, že sa v týchto krajinách menej používajú operačné systémy Windows.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet