Na hlavný obsah

Takmer každý piaty Slovák si nemôže dovoliť jedlo s mäsom aspoň každý druhý deň

Horšie sú na tom len v Bulharsku a Rumunsku.

Takmer každý piaty Slovák si nemôže dovoliť jedlo s mäsom aspoň každý druhý deň
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Približne každý piaty Slovák si nemôže dovoliť jedlo s mäsom aspoň každý druhý deň. Horšie sú na tom už len v Bulharsku a Rumunsku. Kým u nás sa to týka necelých 18 percent ľudí, V Bulharsku je to takmer 20 percent. V Rumunsku zas niečo nad 23 percent.

Horšie sme na tom v pomere u ľudí, ktorí žijú pod hranicu chudoby. Prieskum Eurostatu ukázal, že mäsové jedlá si u nás nemôže dovoliť takmer polovica chudobných.

Oľga je matka dvoch detí, o ktoré sa stará sama. Po zaplatení účtov jej na celý mesiac zostane približne 200 eur. Mäso si môže dovoliť kúpiť raz, maximálne dvakrát do mesiaca.

Ľuďom ohrozeným chudobou sa v Správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„Niekedy sú na tom, že majú len špagety s kečupom, alebo kúpim päť zemiakov a jedny cestoviny, aby mohli mať aspoň granadír. Vyžadujú si tie deti veľa, ale musím pozerať na to, aké mám financie,“ hovorí pani Oľga.

Podľa prieskumu Eurostatu sa v podobnej situácii v roku 2023 nachádzala takmer polovica Slovákov, ktorí žijú pod hranicou chudoby. Kým v Írsku si mäso aspoň každý druhý deň nemohli dovoliť vyše 4 percentá chudobných obyvateľov, u nás je to takmer 46 percent.

Menej chudobných, ako európsky priemer

Tesne za nami je Maďarsko, kde sa to týka necelých 45 percent chudobných a Bulharsko s vyše 40 percentami.

„Tento problém s jedlom vlastne poukazuje na to, že máme tie nízke príjmy a ľudia si môžu veľmi málo za tie nízke príjmy kúpiť. Práve kvôli tomu sme, bohužiaľ, v tom rebríčku na špici všetkých krajín EÚ, čo je teda hanba,“ hovorí ekonóm z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík Martin Halás.

Podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny to súvisí s prudkým rastom cien potravín za posledné dva roky, za ktorý mohol rast cien energií spojený s konfliktom na Ukrajine. Rezort zároveň pripomína, že na Slovensku žije menej chudobných, než je európsky priemer.

„Rezort práce každoročne upravuje výšku životného minima, na ktorú je naviazaných viac ako 40 príspevkov a dávok. Zároveň, už dnes pracujeme na novom stanovení životného minima tak, aby jeho výška odrážala reálne náklady domácností,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Štatistický úrad dodal, že schopnosť zabezpečiť si mäsité jedlo je jeden z trinástich ukazovateľov, podľa ktorých sa hodnotí miera chudoby v krajine. Okrem mäsa na tanieri k nim patrí napríklad schopnosť hradiť nedoplatky na úveroch, alebo schopnosť zaplatiť si dovolenkový pobyt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika