Na hlavný obsah

Takmer vyhynutý krokodíl siamský sa prinavracia do prírody. V Kambodži sa vyliahli desiatky mláďat

Miestni objavili hniezda, ktoré tím ochranárov nepretržite strážil.

Takmer vyhynutý krokodíl siamský sa prinavracia do prírody. V Kambodži sa vyliahli desiatky mláďat
Na snímke krokodíl siamský (Crocodylus siamensis). Foto: ČTK/Profimedia

V Kambodži sa vyliahlo 60 mláďat takmer vyhynutého krokodíla siamského. Ide o rekord po vyše dvadsaťročnom úsilí vrátiť tento kriticky ohrozený druh do kambodžských Kardamomových hôr, napísal spravodajský server BBC News.

Na celom svete zostáva podľa ochrancov prírody iba 400 jedincov tohto olivovozeleného sladkovodného plaza, ktorý má na zadnej časti hlavy výrazný kostený hrebeň a podľa niektorých odhadov môže dorastať dĺžky až troch metrov.

Miestni obyvatelia objavili v máji päť hniezd a mláďatá krokodílov sa vyliahli koncom júna, uviedli kambodžskí ochrancovia prírody.

Liahnutie ohrozených krokodílov zachytili na kameru. Zdroj: AP/Hor Leng/Fauna and Flora

Krokodíl siamský bol svojho času rozšírený vo veľkej časti juhovýchodnej Ázie. Desiatky rokov lovu a úbytok životného prostredia ich priviedli do kategórie kriticky ohrozených druhov. Istý čas panovali obavy, že úplne vyhynuli, kým ich v roku 2000 znovu objavili.

Keďže sa ich populácia vo voľnej prírode stále zmenšuje, „je vyliahnutie 60 nových krokodílov obrovskou vzpruhou“, povedal Pablo Sinovas, ktorý vedie kambodžský program ochranárskej skupiny Fauna & Flora. Od roku 2012 bolo v rámci tohto programu úspešne vypustených do prírody celkom 196 krokodílov siamských.

Tento rok v máji miestni obyvatelia objavili hniezda so znáškou vajec v oblasti, kde predtým neboli krokodíly vypustené, čo naznačuje, že sa títo obojživelníci rozmnožujú vo svojom prirodzenom prostredí. Tím ochrancov prírody potom hniezda nepretržite strážil, kým sa na svet nevykľulo 60 mláďat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet