Na hlavný obsah

Taliansko zasiahlo tornádo a krupobitie, v Bulharsku zasa bojujú s lesnými požiarmi

Celá Európa bojuje s extrémnym počasím.

Taliansko zasiahlo tornádo a krupobitie, v Bulharsku zasa bojujú s lesnými požiarmi
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Naprieč celou Európou vyčíňajú extrémne horúčavy a silné búrky. V Taliansku zaznamenali tornádo aj krupobitie. V Bulharsku naopak bojovali s plameňmi. Dôsledky klimatickej zmeny pociťujú aj v ďalších obľúbených dovolenkových destináciách.

Popadané stromy, zosuvy pôdy, tornádo aj krupobitie. To všetko zažili obyvatelia severo-talianskeho regiónu Lombardia. Pre búrky museli zatvoriť viacero ciest a železníc. V meste Miláno udrel v blízkosti metra blesk, ktorý na niekoľko hodín odstavil verejnú dopravu.

Silné búrky sa prehnali aj ponad Rakúsko, Nemecko a Holandsko. Na severozápade Nemecka sa vyliala rieka Berkel, ktorá následne zaplavila parkoviská. Voda zaplavila aj ulice na juhu Rakúska. Pre popadané stromy a zaplavené domy tam museli zasahovať záchranári.

Búrlivému počasiu naprieč Európou sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Alexandra Zetková:

Chorvátsko naopak bojuje s vysokými teplotami. V Dalmácii namerali 37 stupňov Celzia. Meteorológovia vydali pre extrémne počasie výstrahy.

Výstrahy vydali aj v Bulharsku. Na juhu krajiny pre vysoké teploty vypukli lesné požiare. S plameňmi bojovali hasiči, armáda, vrtuľníky, ale aj dobrovoľníci.

Horúco je aj v Kosove. Ortuť teplomerov sa vyšplhala k 36 stupňom Celzia. Dôsledky tam na vlastnej koži pociťujú aj majitelia gastro prevádzok.

„Momentálne je veľmi horúco, a to značne ovplyvňuje naše podnikanie. Ľudia v takýchto horúčavách nikam nechodia, radšej zostávajú doma v chlade. Máme preto iba veľmi málo zákazníkov a naše tržby rapídne klesajú,“ uviedol majiteľ baru Migjen Dema.

Podľa tamojšieho meteorológa by mali extrémne horúčavy v regióne trvať až do konca júla. Priemerná teplota sa tam od 80. rokov zvýšila o 2,5 stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet