Na hlavný obsah

T. Taraba chce, aby hrad Devín vlastnil štát, dôvodom je aj slovenská vlajka. Hlavné mesto je proti

Dôvodom má byť aj spor o štátne vlajky na hrade.

T. Taraba chce, aby hrad Devín vlastnil štát, dôvodom je aj slovenská vlajka. Hlavné mesto je proti
Taraba ešte vlani ako opozičný poslanec naznačil, že hrad Devín by sa mal dostať do rúk štátu. Foto: STVR

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) chce, aby hrad Devín prešiel z rúk bratislavského magistrátu do vlastníctva štátu. Dôvodom má byť aj to, že hlavné mesto mu v minulosti nechcelo dovoliť priniesť na hrad štátne vlajky. Hlavné mesto s vyvlastnením hradu nesúhlasí.

Taraba ešte vlani ako opozičný poslanec naznačil, že hrad Devín by sa mal dostať do rúk štátu. Dôvodom bolo, že sa s magistrátom dostal do konfliktu, keď chcel spolu s ďalšími národniarmi vystúpiť na hrad so štátnymi vlajkami, čo mu mesto nechcelo dovoliť.

„Hrad Devín vrátime v budúcnosti do vlastníctva Slovenskej republiky, aby pán Vallo nebol jeho pánom a vystaviame na ňom veľký stožiar, na ktorom hrdo bude viať zástava po celý rok,“ uviedol Taraba v máji 2023.

Tomáš Taraba chce presunúť vlastníctvo hradu Devín pod štát. Detaily zisťovala reportáži v Správach redaktorka Katarína Wildová:

Po tom, ako magistrát hlavného mesta počas pochodu Dúhový Pride vyvesil na svoju budovu dúhovú vlajku, otvoril Taraba opäť tému, že strategické kultúrne pamiatky by mal vlastniť štát.

„Na vyvlastnenie musia byť splnené jasné legislatívno-právne náležitosti. My momentálne nevidíme, že by boli splnené. To znamená, že s vyvlastňovaním hradu Devín zásadne nesúhlasíme,“ informoval námestník primátora mesta Bratislava Jakub Mrva.

„Všeobecne musíme otvoriť otázku zvýšenia tej kultúrnej identity aj na týchto kultúrnych pamiatkach. Viete, z Francúzska, Nemecka a z iných lokalít, že je úplne bežné, že všade vejú zástavy, aspoň jedna na stožiari,“ myslí si Taraba.

„Ak je naozaj dôvodom na nejaké vyvlastnenie to, že na hrade Devín neveje slovenská vlajka, tak je to prekvapujúci argument. Pretože ja osobne som prisľúbil vedeniu ministerstva životného prostredia, že pripravíme projekt na vyvesenie trvalej aj dočasnej vlajkoslávy v areáli hradu,“ upozornil Mrva.

Otázka bezpečnosti

Dôvodom, prečo ešte vlajka nevisí, je podľa viceprimátora bezpečnosť návštevníkov. „Hrad Devín je miesto, kde máme problémy so silným nárazovým vetrom. Opakovane do areálu hradu udierajú blesky počas silných a pravidelnejších búrok. Vyvesenie vlajkoslávy a osadenie nejakej podpornej konštrukcie musí byť dôsledne premyslené,“ podotkol Mrva.

Podľa Tomáša Tarabu sú ďalším dôvodom na zmenu vlastníctva kultúrnych pamiatok aj peniaze. Podľa ministra sa totiž hlavné mesto o areál hradu nestará dostatočne. Samospráva mu oponuje, že za posledné roky do opráv na Devíne investovala milióny eur.

„Nesúhlasím s týmto názorom, podľa mňa ten areál je dosť významne zanedbaný. Som presvedčený, že štát má nedozerne väčšie finančné možnosti, ako jednotlivé samosprávy,“ mieni Taraba.

„Pán Taraba zasa vymýšľa hlúposti, pretože chce prekryť svoje zlyhania a svoje babráctvo. Veď všetci vidíme, akým spôsobom plní plán obnovy, čo sú peniaze pre Slovensko,“ skonštatoval poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling.

Koalícia o návrhu nerokovala

Minister o detailoch ešte s koaličnými partnermi nerokoval. „Teraz je obdobie, kedy s tým určite s nejakým návrhom prídeme. Preferujem, aby to bol vládny návrh zákona a nie poslanecký,“ uviedol Tomáš Taraba.

„Prvýkrát počujem túto informáciu a pokiaľ toto bude predmetom koaličnej rady, zasadnutia, tak to budeme diskutovať,“ dodal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Najbližšia koaličná rada by mala byť koncom augusta. Lídri by sa na nej však mali venovať najmä rozpočtu na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko