Na hlavný obsah

Tomáš Taraba chce vysádzať v národných parkoch nové stromy. Ekológ Baláž vidí v tejto stratégii problémy

Aký názor má na ministrove plány ekológ?

Tomáš Taraba chce vysádzať v národných parkoch nové stromy. Ekológ Baláž vidí v tejto stratégii problémy
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) plánuje vysádzať stromy v národných parkoch. Foto: TASR/Pavel Neubauer, STVR

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) v utorok (16. 7.) predstavil plán na obnovu Tatier. Tá má zahŕňať masívnu výsadbu nových stromov, respektíve zmiešaných lesov. Ekológ Erik Baláž upozornil, že tento krok by sa týkal len národných parkov, čo by mohlo byť relatívne nebezpečné. Uviedol to v relácii Aktuálne :24.

„V národných parkoch sa neťaží drevo. A keďže sa neťaží, nové stromy sa nevysádzajú. Tieto postupy patria do hospodárskych lesov. Národné parky majú slúžiť úplne inému účelu. Takže keď počúvame, že TANAP má dodávať sadenice iným národným parkom, súčasne to predpokladá aj masívnu ťažbu dreva,“ vysvetlil filmár a ekológ.

O plánoch Tomáša Tarabu, výsadbe stromov a ďalších témach sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s ekológom a filmárom Erikom Balážom:

Baláž vníma aj ďalší problém. Upozorňuje, že tam, kde rúbaniská vznikli, sa s holými plochami príroda dokázala vysporiadať sama. Vyrastá tam najmä jarabina, ktorá je odolná aj poveternostným podmienkam v teplejších polohách. A tá sa vo veľkom vyrubuje.

„Ak pán Taraba chce niekde sadiť stromy, tak ideálne mimo národných parkov ako takých. Zamerať sa predovšetkým na listnaté druhy stromov – ihličnany, v akejkoľvek forme, ich budúcnosť pri takýchto zmenách klímy je veľmi otázna a budú to vyhodené peniaze,“ skonštatoval Erik Baláž.

Taraba sa vyjadril aj k zosuvu v Monkovej doline. Podľa Baláža však zosuv pôdy nemá so suchými stromami žiadny súvis. Pripomenul, že ide o pomerne bežný jav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko