Na hlavný obsah

Envirorezort musí splniť 22 cieľov, inak prídeme o peniaze. T. Taraba tvrdí, že k tomu nedôjde

Problémom sú dekarbonizácia priemyslu a národné parky.

Envirorezort musí splniť 22 cieľov, inak prídeme o peniaze. T. Taraba tvrdí, že k tomu nedôjde
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto: STVR

Ak Slovensko nenaplní všetkých 22 cieľov v rámci žiadosti o piatu platbu z plánu obnovy, hrozí, že príde o časť peňazí z Európskej únie. Aktuálne najväčším problémom je dekarbonizácia priemyslu a výkup súkromných pozemkov v národných parkoch.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) ubezpečuje, že Slovensko o peniaze nepríde. Vyzýva slovenské fabriky, aby prišli s novým plánom na zníženie emisií.

Cieľom ministerstva životného prostredia sa v reportáži v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Slovensku ostáva vyčerpať vyše 300 miliónov na zníženie emisií z plánu obnovy. Peniaze štátu ostali po tom, keď sa U. S. Steel vzdal tejto dotácie. Taraba tvrdí, že sa s Bruselom dohodol na novom riešení, ak by ponuka slovenského priemyslu nebola dostatočná.

„Predložíme štúdiu realizovateľnosti pre nový investičný zámer. To znamená, že by sa zachytával CO2 nejakým spôsobom buď v plynnej, alebo v tej podobe, buď takého skvapalnenia a následne uskladňovania,“ priblížil šéf envirorezortu.

Taraba tvrdí, že čerpanie európskych peňazí na dekarbonizáciu je ohrozené pre bývalú vládu Eduarda Hegera (vtedy OĽANO).

„Nemali dať do plánu obnovy slovo U. S. Steel, ale mali tam dať slovenský priemysel, ale keďže tam dali U. S. Steel, ktorý im povedal, že peniaze nechcú, tak oni boli tí, ktorí celú túto schému vlastne ohrozili,“ myslí si Taraba.

„Toto je plán obnovy. Ja ho teda vyzývam nech mi ukáže to jedno miesto, kde by mal byť U. S. Steel napísaný ako jediný prijímateľ v rámci dekarbonizácie priemyslu,“ povedal bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Dekarbonizácia nie je jediným problémom

Problém je aj s výkupom súkromných pozemkov v národných parkoch. Šéf envirorezortu hovorí, že bývalá vláda pripravila projekt nedostatočne. Tvrdí, že ambíciu odkúpiť vyše 12-tisíc hektárov pozemkov od ľudí nebolo možné zrealizovať.

„Títo fešáci zistili, že za 74 miliónov nevedia vykúpiť 24-tisíc hektárov. Tak poprosili EK, že či môžu len 12-tisíc hektárov od súkromných vlastníkov. Potom urobili tender a výsledkom toho tendru bolo to, že sa im prihlásili tritisíc hektárov, teda vlastníci, ktorí vlastnia tritisíc hektárov,“ uviedol Taraba.

„Tých tritisíc hektárov, ktoré spomínal, bol pravdepodobne výsledok prvého kola,“ upozornil bývalý riaditeľ Odboru správy národných parkov MŽP SR Matej Dobšovič.

Ale v momente, ako v každej obci vykúpime nejaký pozemok za férovú cenu pre obe strany, tak ľudia v obciach budú hovoriť so svojimi príbuznými, priateľmi. A v ďalšom kole sa prihlásia ďalší a ďalší,“ pokračoval Dobšovič.

O peniaze neprídeme, tvrdí Taraba

Šéf envirorezortu tvrdí, že ani pri tomto míľniku z plánu obnovy Slovensko nepríde o peniaze. Tvrdí, že štát už odkúpil trojnásobok toho, čo sa zaviazal v pláne obnovy.

„K dnešnému dňu máme dodatočnú plochu vo výške približne 36-tisíc hektárov. Pretože sme delimitovali lesy SR, tie plochy do vlastníctva národných parkov,“ vysvetlil minister životného prostredia.

Vláda musí upravené projekty zrealizovať do konca roka. V opačnom prípade jej hrozia miliónové pokuty za omeškanie. Prípadne môže o peniaze v rámci projektov prísť úplne. „Všetky plány tak ako sú, ich plníme,“ dodal Taraba.

„Stále máme nejaké tri-štyri mesiace. Som optimistom, že tých 22 cieľov bude naplnených. Je dostatočný časový priestor, aby sme tieto otázky dokončili do konca roka,“ uzavrel vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika