Na hlavný obsah

Turistami vyhľadávaný španielsky ostrov bojuje s fekáliami. Na obľúbenej pláži zakázali kúpanie

Pre fekálne znečistenie prišiel v júli aj prvý zákaz kúpania.

Turistami vyhľadávaný španielsky ostrov bojuje s fekáliami. Na obľúbenej pláži zakázali kúpanie
Ilustračná snímka pláže Playa Jardín. Foto: Unsplash

Najväčší z Kanárskych ostrovov Tenerife niekoľko mesiacov bojuje s nadmernou koncentráciou škodlivých látok, najmä baktérie E. coli. Medzi postihnuté pláže patrí aj turistami obľúbená Playa Jardín.

Pre fekálne znečistenie prišiel v júli aj prvý zákaz kúpania. Informoval o tom český portál Novinky.cz.

Podľa denníka Diario de Avisos radnica mesta Puerto de la Cruz na severnom pobreží ostrova zákaz vstupu do mora zatiaľ časovo neobmedzila. V najhoršom prípade môže trvať celé leto.

Havarijný stav kanalizácie

Znepokojenie nevyvolávajú len najnovšie výsledky meraní, ale aj rastúci trend výskytu fekálií vo vodách na pobreží. Hlavným dôvodom je havarijný stav kanalizačnej infraštruktúry.

Kapacita a vek niektorých čističiek odpadových vôd nie je stavaná na masový turizmus, aký na ostrove je. Pretekajú a odpadové vody sa dostávajú do oceánu. Modernizácia infraštruktúry by podľa portálu len v oblasti Playa Jardín stála približne 25 miliónov eur.

Znečistenie okrem ľudí ohrozuje aj ekosystémy. Počet rias a morských tráv sa viditeľne znižuje, čo negatívne ovplyvňuje aj vegetáciu na pobreží. Škodlivé baktérie sa do ľudského organizmu dostávajú aj konzumáciou rýb. E. coli spôsobuje ochorenie tráviaceho traktu a infekcie dýchacích ciest, uší a kože.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet