Na hlavný obsah

Teploty vysoko presiahnu 30 stupňov. Po horúčavách môžu udrieť aj búrky, platí viacero výstrah

Búrky sa môžu vyskytnúť na väčšine Slovenska.

Teploty vysoko presiahnu 30 stupňov. Po horúčavách môžu udrieť aj búrky, platí viacero výstrah
Platia výstrahy pred horúčavami. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V niektorých okresoch Slovenska môže v utorok (16. 7.) dosiahnuť teplota 36 stupňov Celzia. S vysokými teplotami však treba počítať vo viacerých okresoch. Vyskytnúť sa môžu tiež búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami platia pre okresy Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Komárno, Nové Zámky, Levice, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Teplota by sa tam mohla vyšplhať na 35 až 36 stupňov Celzia.

Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer celý Bratislavský a Banskobystrický kraj, pre väčšinu Trnavského, Trenčianskeho a Prešovského kraja a niektoré okresy Nitrianskeho a Košického kraja. Teplota tam môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ pripomína SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. Výstrahy platia predbežne od 12.00 do 19.00 h.

Na väčšine Slovenska sa tiež môžu vyskytnúť búrky. Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer všetky kraje, s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja.

Na danom území je podľa meteorológov zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra rýchlosti 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstrahy predbežne platia od 12.00 h do polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko