Na hlavný obsah

Vojaci by mohli mať v registroch aj fotografie svojich tetovaní. Rezort obrany chce, aby išlo o povinnosť

Má to pomôcť identifikovať vojakov aj extrémistické prejavy.

Vojaci by mohli mať v registroch aj fotografie svojich tetovaní. Rezort obrany chce, aby išlo o povinnosť
Tetovania sa môžu stať súčasťou vojenských registrov. Foto: STVR

Vojaci by mali mať vo svojich registroch už aj fotografie tetovania na svojom tele. V novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov to navrhuje ministerstvo obrany. Do registra sa budú fotiť povinne.

Databáza s rôznymi informáciami o profesionálnych vojakoch existuje už dnes. Dáta slúžia na ich identifikáciu, napríklad pri smrteľných zraneniach pri výkone služby. Po novom chcú na ministerstve obrany databázu rozšíriť aj o fotky tetovaní.

„Rozšírenie databázy má pomôcť identifikovaniu rôznych rasistických alebo extrémistických prejavov. A takisto aj pri identifikácii vojakov,“ informoval hovorca rezortu Tomáš Kostelník

Tetovania vojakov boli témou reportáže redaktor Radoslava Šeba v relácii Správy:

Majiteľ tetovacieho štúdia Royal Artist hovorí, že má skúsenosti aj so zákazníkmi, ktorí si chceli dať vytetovať motívy s extrémistickou alebo fašistickou tematikou. Tvrdí však, že ich požiadavkám nevyhovel a že policajti alebo vojaci medzi takýmito zákazníkmi neboli.

Ako priblížil, vojaci či policajti si nechávajú tetovať väčšinou realistické motívy z práce. Ide o vyobrazenia vojny, historických bojovníkov, napríklad gladiátorov. Tetoval ale aj štátny znak či Tatry.

Nie sú výnimočné

Tetovania u príslušníkov silových zložiek podľa etnologičky Kataríny Nádaskej nie sú výnimočné, pretože zakázané nie sú. Vojaci podľa nej uprednostňujú tie s hlbším osobným významom a často súvisia s rodinou. V minulosti mali bežne aj spoločné tetovania vojakov z rovnakého oddielu.

„Bol to vždy nejaký znak, ktorý mal znamenal to, že súnáležia s tou bojovou skupinou alebo bol to znak ich skupiny druhovej, bojovej a podobne,“ vysvetlila.

Na rozdiel od minulosti, vojaci môžu mať dnes tetovanie už aj na viditeľných častiach tela, napríklad na rukách, predlaktiach či na nohách. A to aj bez toho, aby si ich museli zakrývať.

„Stále nemôžu obsahovať nejaké hanlivé gestá alebo hanlivé znaky, alebo rasistické znaky a nesmú pokrývať tvár a takisto vlasovú časť hlavy,“ dodal Kostelník.

Akékoľvek nové tetovania, prípadne ich zmeny, by mal vojak po novom hlásiť služobnému úradu. Do registra pôjdu len tie, ktoré majú na krku, na trupe, na rukách či na nohách. Novela zákona, ktorá s registrom tetovaní počíta, je aktuálne v pripomienkovom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko