Na hlavný obsah

Tlačenica v Indii: Počet obetí stúpol na 121, množstvo zúčastnených niekoľkonásobne prekročilo limity

Medzi obeťami sú prevažne ženy a deti.

Tlačenica v Indii: Počet obetí stúpol na 121, množstvo zúčastnených niekoľkonásobne prekročilo limity
Počet obetí tlačenice v Indii stúpol. Foto: TASR/AP

Najmenej 121 ľudí zahynulo podľa novej bilancie pri utorkovej (2. 7.) tlačenici počas náboženského zhromaždenia v dedine blízko mesta Háthras v severoindickom štáte Uttarpradéš. Informovala o tom v stredu (3. 7.) agentúra Reuters s odvolaním sa na indické úrady. Tie doteraz hovorili o 116 mŕtvych. Väčšinu obetí tvoria ženy a deti.

Podľa policajného dokumentu, citovaného agentúrou Reuters, sa na mieste zišlo okolo 250-tisíc ľudí, čo je viac ako trojnásobok kapacity povolenej úradmi. Agentúra AP v utorok uvádzala, že sa na podujatí zhromaždilo 15-tisíc veriacich, zatiaľ čo povolených bolo päťtisíc.

K nešťastiu došlo, keď sa veriaci začali po skončení akcie tlačiť k pódiu, aby sa dotkli hinduistického duchovného vodcu, uviedol hlavný minister štátu Uttarpradéš Jógí Áditjanáth,.

Podľa iných zdrojov zmätok nastal vo chvíli, keď ľudia zo stretnutia s náboženským lídrom v ponáhľaní odchádzali. Dôvodom mohlo byť teplo a nedostatok vzduchu vo vnútri provizórneho stanu, kde sa akcia konala, napísala agentúra AP. Ľudia podľa svedkov začali padať na seba a niektorí boli ušliapaní.

Agentúra AFP zase s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že účastníkov pri odchode oslepila silná prachová búrka, čo viedlo k chaosu a panike.

K smrteľným tlačeniciam dochádza pri indických náboženských sviatkoch relatívne často, pretože sa na jednom mieste schádza veľké množstvo ľudí za často nevyhovujúcich bezpečnostných opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet