Na hlavný obsah

Trenčianska kardiológia: Oddelenie nefungovalo, potvrdili záchranári. Z. Dolinková tvrdí, že kolaps nehrozí

Opozícia si chce ministerku predvolať.

Trenčianska kardiológia: Oddelenie nefungovalo, potvrdili záchranári. Z. Dolinková tvrdí, že kolaps nehrozí
Na snímke minsterka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Opozícia zvoláva mimoriadny zdravotnícky výbor. Ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) sa chce pýtať na budúcnosť trenčianskej kardiológie. Viacerým lekárom tam plynú výpovede. Šéfke rezortu vyčítajú, že to spôsobila jej politická nominácia. Zuzana Dolinková tvrdí, že kolaps oddelenia nehrozí.

To, že kardiologické oddelenie nefungovalo vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne tak, ako by malo, nám potvrdili aj záchranári.

„Ako záchranná služba sme mali informáciu z operačného strediska, že do 26. júla máme prevážať pacientov, ktorí potrebujú takéto ošetrenie, na iné pracoviská,“ uviedol riaditeľ RZP Michal Bahelka.

„Keď máme pacienta s akútnym koronárnym systémom, používame aplikáciu Medtext, kde máte zobrazené dostupné kardiocentrá. Trenčín bol bloknutý,“ informovala hlavná záchranárka RZP Beáta Macejková.

Situácii na trenčianskej kardiológii sa v reportáži v relácii Správy venovali redaktorky Dominika Kusá a Veronika Čokinová:

Pacientov tak prevážali na ošetrenie do Nitry, Bratislavy či Banskej Bystrice. Podľa lekára to môže ovplyvniť ďalší život ľudí vo vážnom stave. Opiera sa o štatistiky.

„Za pol hodinu by bol na katetrizačnej sále v Trenčíne. Šanca, že do roka zomrie, je asi 3,2 percenta. Zatiaľ, čo ja ho naložím a veziem do vzdialeného kardiocentra dve hodiny, čo je štandardný čas, keď Trenčín nefunguje, jeho mortalita je 18,5 percenta,“ priblížil lekár RZP Jakub Hamšík.

Situácia nastala po zmene vedenia

K problému došlo po tom, keď riaditeľ trenčianskej nemocnice Michal Plesník koncom júna odvolal primára kardiológie Petra Blaška. Po jeho výmene dalo podľa poslancov výpoveď sedem lekárov.

„Je vôbec otázne, či toto kardiologické oddelenie bude vedieť fungovať celý mesiac. Už teraz máme informácie, že možno ani v auguste nebudú vedieť zabezpečiť niektoré služby. Je otázne, ako bude toto oddelenie fungovať v septembri,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS).

„FN Trenčín k dnešnému dňu obdržala výpovede piatich lekárov. V júli 2024 už nastúpili na kardiologické oddelenie Fakultnej nemocnice Trenčín na pracovný pomer traja lekári. Aktuálne má FN Trenčín prísľub nástupu na kardiologické oddelenie aj ďalších dvoch lekárov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Opozícia si chce predvolať Dolinkovú

Opoziční poslanci spochybňujú, že sa noví lekári budú naplno venovať pacientom na kardiológii v Trenčíne.

„Je to aj pán Vitiska ako primár, ktorý je na 0,6 úväzku. Predstavte si potápajúcu sa loď, kde kapitán je na polovičný úväzok a inak pracuje ešte v Brne a Nitre. Dr. Forgoň, ktorý momentálne pracuje v Nitre a Trenčíne má 0,2-úväzok. Paradoxne, tohto lekára ešte nikto v Trenčíne nevidel. Dr. Sumbal pracuje v NÚSCH a v Trenčíne je len na dohodu, to znamená, že kedykoľvek môže skončiť,“ priblížil poslanec Peter Stachura (KDH).

Opozícia si chce preto predvolať šéfku rezortu na mimoriadny zdravotnícky výbor. Chce od nej počuť, ako bude zabezpečený chod oddelenia. Zuzana Dolinková im odkazuje, že klamú, šíria chaos a strašia ľudí.

„Vedenie robí všetky kroky na stabilizovanie situácie aj zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Opakovane preto žiadam, aby sa nešírili nepravdivé informácie, ktoré sú len šírením poplašnej správy, a preto zvažujem jasné právne kroky,“ uzavrela Dolinková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny