Na hlavný obsah

Trenčín dostane ďalšie milióny eur na obnovu budov

Súvisí to s projektom Európskeho hlavného mesta kultúry.

Trenčín dostane ďalšie milióny eur na obnovu budov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Rekonštrukcie a obnovy kultúrnych pamiatok, kultúrnych inštitúcií či sadové a parkové úpravy podporí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR z Operačného programu Slovensko.

Ide o ďalšiu výzvu, ktorú rezort vyhlásil pre projekt Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2026 – Trenčín. Samosprávy a inštitúcie môžu na svoje zámery čerpať 14,3 milióna eur, o použití financií rozhodnú priamo v regióne. Informoval o tom v utorok na brífingu v Trenčíne minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

„Vyhlásili sme ďalšiu výzvu pre EHMK Trenčín v objeme 14,3 milióna eur. Výzva sa zameriava na obnovu budov, môže to byť Trenčiansky hrad, synagóga, knižnica, galéria, župný dom. Ide o výzvu v rámci integrovaných územných investícií, teda o tom, na čo sa tieto peniaze použijú, nebude rozhodovať nikto na ministerstve a v Bratislave, ale priamo sa o nich rozhodne v regióne,“ uviedol Raši.

Kultúrne centrum

Financie môžu žiadatelia čerpať na výstavbu, stavebné úpravy, rekonštrukcie, vnútorné a vonkajšie vybavenie, sadové a parkové úpravy vo verejných priestoroch. Raši priblížil, že ide o pokračovanie prvej výzvy v objeme 20 miliónov eur, ktorú MIRRI vyhlásilo vlani v decembri. Celkovo tak do regiónu pôjdu financie v objeme 34,3 milióna eur.

„Projekt EHMK bude mať zásadne pozitívny vplyv na rozvoj mesta a celého regiónu,“ podčiarkol minister.

Primátor Richard Rybníček (nezávislý) ocenil, že MIRRI vyhlásilo ďalšiu výzvu pre projekt, kľúčovým aspektom je podľa neho čas a času je už málo. „My ako mesto s Trenčianskym samosprávnym krajom robíme všetko pre to, aby sme dokázali finančné prostriedky z týchto výziev vyčerpať, aby do konca roka 2025 alebo počas roka 2026 boli všetky projekty zrealizované a mohol sa projekt EHMK realizovať,“ skonštatoval.

Mesto sa chce v rámci novej výzvy uchádzať o financie na kultúrne centrum Dlhé hony, časť peňazí podľa Rybníčka pôjde i na dokončenie synagógy. Financie bude čerpať Židovská náboženská obec a pôjde o približne milión eur. Z prvej výzvy realizuje rekonštrukciu pešej zóny.

Rybníček vyhlásil, že mesto je na projekt EHMK 2026 celkom dobre pripravené, aby EHMK dopadlo skvele. Samospráva krajského mesta podľa neho komunikuje s koordinačnou radou, do ktorej sú zapojené okolité obce, aby mohli čo najskôr podávať návrhy na realizáciu z výzvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny