Na hlavný obsah

Zápas Argentíny s Marokom prerušili výtržnosti, Mascherano to označil za cirkus. Ľudia tu žijú v menšom strachu, opisuje redaktor

Duel mal kontroverzný nielen záver, ale aj úvod.

Zápas Argentíny s Marokom prerušili výtržnosti, Mascherano to označil za cirkus. Ľudia tu žijú v menšom strachu, opisuje redaktor
Úvodný zápas Argentíny a Maroka priniesol nezvyčajnú situáciu. Foto: TASR/AP

Tréner futbalistov Argentíny Javier Mascherano označil dianie v závere zápasu s Marokom za cirkus a skonštatoval, že na olympijských hrách musí byť organizácia na vysokej úrovni. Reagoval tým na záver otváracieho zápasu olympijského turnaja proti Maroku, v ktorom rozzúrení marockí fanúšikovia vtrhli na ihrisko a dostali sa do konfliktu s bezpečnostnými zložkami. Stalo sa tak po tom, čo Argentínčan Cristian Medina v 16. minúte nadstaveného času vyrovnal na 2:2. Po dvojhodinovom prerušení zápasu napokon systém VAR gól neuznal.

Po Medinovom presnom zásahu prileteli z hľadiska rôzne predmety vrátane fliaš a plastových pohárov. Na ihrisko sa dostalo niekoľko divákov a hlavný rozhodca zareagoval prerušením zápasu. Mužstvá opustili hraciu plochu a diváci v domnení, že arbiter ukončil zápas, odišli z hľadiska. Po dvoch hodinách sa tímy vrátili na trávnik a dohrali zostávajúce tri minúty. Medinov gól napokon neplatil pre tesný ofsajd, ktorý odhalil VAR.

Duel mal kontroverzný nielen záver, ale aj úvod. Mnohí diváci pískali počas argentínskej hymny v reakcii na správanie niektorých argentínskych hráčov, ktorí po nedávnom víťazstve na Copa Amerika spievali rasistické chorály. „Je to cirkus. Okrem olympijského ducha musí byť na OH organizácia na vysokej úrovni. V súčasnosti to tak, žiaľ, nie je,“ konštatoval Mascherano.

Maroko poslal do dvojgólového vedenia Soufiane Rahimi, ktorý sa presadil v závere prvého polčasu a na začiatku druhého. Gól Giuliana Simeoneho zo 68. minúty napokon iba skorigoval konečný výsledok.

Argentína pricestovala do dejiska OH s cieľom získať tretie olympijské zlato po triumfoch v rokoch 2004 a 2008. V oboch prípadoch v tíme figuroval aj súčasný tréner Mascherano, ktorý sa stal prvým futbalistom od roku 1928 s dvomi olympijskými prvenstvami. K účasti na OH 2024 sa snažil prehovoriť aj Lionela Messiho, aby bol jeden z troch možných hráčov nad 23 rokov, no ten odmietol.

Ľudia žijú v menšom strachu

„Úsmev na tvári zamrzol nielen nám, ale aj ľuďom v okolí, keď sa o tejto správe dozvedeli. Presne o tom to je, ľudia tu žijú v takom menšom strachu, lebo očakávajú, že niečo sa stane. Nikto nevie v akom rozsahu, ale že tu nejaké nepokoje budú. Kto by ale čakal, že to bude hneď ešte pred samotným úvodným ceremoniálom, pri vôbec prvom zápase,“ zhodnotil športový komentátor Patrik Mitas.

„Najväčšia absurdnosť na tom celom je, že fanúšikovia Maroka mali nervy na to, že nadstavený čas bol pridlhý a že Argentínčania vyrovnali. Ten gól nakoniec pred ofsajd neplatil. Policajti tu budú každý deň v nasadení. Každý deň cez 30-tisíc, počas úvodného ceremoniálu 45-tisíc, napriek tomu takúto masu ľudí dokážete koordinovať iba z časti,“ skonštatoval.

Prvý zápas futbalového olympijského turnaja zhodnotil v Štúdiu Šport redaktor Patrik Mitas:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport