Na hlavný obsah

Tréner Francúzska Deschamps vzal semifinálovú prehru na seba: Finále bolo pre nás trocha privysoko

Francúzi podľahli v semifinále Španielom 2:1.

Tréner Francúzska Deschamps vzal semifinálovú prehru na seba: Finále bolo pre nás trocha privysoko
Na snímke tréner francúzskej futbalovej reprezentácie Didier Deschamps počas semifinále so Španielskom na ME 2024. Foto: TASR/AP

Francúzski futbalisti sa dostali do finále na troch zo štyroch uplynulých veľkých podujatí, no na ME v Nemecku o titul bojovať nebudú. V semifinále nestačili na Španielov a po prehre 1:2 zavládol v ich radoch obrovský smútok. Kapitán Kylian Mbappe netajil po zápase sklamanie a tréner Didier Deschamps prevzal zodpovednosť za vyradenie mužstva.

„Španieli majú vynikajúci tím, vedeli sme o tom a dnes to potvrdili. Ak chcete uspieť proti takému mužstvu, musíte ukázať kvalitu, vydať zo seba to najlepšie. Výsledok beriem na seba,“ hodnotil duel Deschamps.

„Nemôžem povedať, že by hráči nedali do toho všetko, no neboli sme na šampionáte stopercentní z viacerých dôvodov. Španieli kontrolovali hru veľmi dobre. Nám chýbala priamočiarosť, hoci sme sa snažili hrať aktívne až do konca. Pošťastilo sa nám otvoriť skóre, ale finále bolo dnes pre nás trochu vysoko.“

Tréner nechce hľadať výhovorky

Francúzi patrili pred ME medzi najväčších favoritov na zisk titulu. Šampionát ich však nezastihol v optimálnej forme, semifinále na významnom podujatí prehrali prvýkrát od ME 1996.

Podľa trénera neboli jeho hráči na EURO v ideálnom zdravotnom stave: „Nehľadám výhovorky, no prípravu na šampionát sme začali bez Aureliena Tchouameniho, Adrien Rabiot bol zranený a (Dayot) Upamecano nebol v najlepšej forme. Museli sme sa vyrovnávať s rôznymi problémami a veľkým tlakom, napriek tomu všetkému sme sa snažili byť čo najviac nebezpeční.“

Mbappé sa nevyhol kritike

Úradujúci vicemajstri sveta v utorok (9. 7.) prvýkrát na turnaji dokázali dať gól z hry, keď po centri Kyliana Mbappeho otvoril skóre hlavičkou Kolo Muani. Náskok však ešte v prvom polčase stratili, keď sa Lamine Yamal a Dani Olmo v priebehu štyroch minút postarali o obrat.

Mbappé pri rozlúčke so šampionátom odhodil z tváre masku, ktorá mu chránila zlomený nos a asistoval pri jedinom góle svojho tímu. Aj tak sa však na neho znášala kritika zo všetkých strán. „Chcel som sa stať majstrom Európy a zažiť individuálne vydarené EURO. Nepodarilo sa mi ani jedno,“ sypal si popol na hlavu.

Mbappé bol na ME 2024 pri troch francúzskych góloch, zariadil vlastný zásah Rakúska (1:0), v ďalšom skupinovom zápase proti Poľsku (1:1) sa presadil z pokutového kopu a asistoval aj Muanimu v semifinále proti Španielsku.

Dvadsaťpäťročný útočník, ktorý od novej sezóny oblečie dres Realu Madrid, však sám od seba čakal ďaleko viac. „Je to sklamanie,“ priznal Mbappe, ktorý mal v závere zápasu sľubnú príležitosť na vyrovnanie.

Typickým spôsobom si zasekol protihráča a neviedol loptu do stredu, no vypálil nad bránu: „Podarilo sa mi zbaviť obrancu a vyzeralo to nádejne. Mal som dať z toho gól, alebo aspoň trafiť priestor brány. Išlo to však nad. Taká je futbalová realita. Prehrali sme 1:2 a ideme domov. Teraz môžeme ísť na dovolenky.“

Maska Mbappého poriadne štvala

Kapitána „Les Bleus“ nešetrili po zápase ani médiá. Športový denník L’Équipe oznámkoval jeho výkon na desaťbodovej stupnici trojkou, Le Figaro dokonca dvojkou. Mbappemu nepomohlo ani to, že prvýkrát od zranenie nosa v úvodnom stretnutí proti Rakúsku (1:0) nastúpil bez ochrannej masky.

„Už ma štvala. Poriadne som cez ňu nevidel. Hovoril som s lekárom, ten mi povedal, že nech sa rozhodnem sám. A neľutujem. Vidíte, išlo to aj bez nej,“ poznamenal. Deschamps, ktorého budúcnosť na reprezentačnej lavičke zostáva otvorená, sa zastal Mbappeho i Antoinea Griezmanna.

Kylian Mbappé
Francúz Kylian Mbappé reaguje po inkasovanom druhom góle,Foto: TASR/AP

Ten takisto zaostal za očakávaniami, proti Španielsku chýbal v základnej zostave a šancu dostal až v 62. minúte. „Nebudem na nich dvoch hádzať vinu. Kylian možno mal nejaké problémy, ale my nehľadáme výhovorky. Určite sa cítil lepšie bez masky,“ citovala Deschampsa agentúra AFP.

Giroud sa rozlúčil s národným tímom

V závere semifinálového súboja dostal šancu na ihrisku aj 37-ročný veterán Olivier Giroud. S 57 gólmi historicky najlepší strelec francúzskej reprezentácie odohral svoj rozlúčkový zápas v národnom tíme.

„Je sklamaný, rovnako ako všetci hráči,“ povedal Deschamps na adresu Girouda. „Bol v tomto tíme od začiatku, je posledný z hráčov, ktorí boli pri mojej premiére na lavičke proti Uruguaju v Le Havre (v auguste 2012, pozn. red.). Prešiel si počas kariéry náročnými obdobiami, no odchádza ako najlepší reprezentačný strelec. Je príklad dlhovekosti a profesionalizmu. Na tomto šampionáte toho veľa neodohral, ale vždy bol za tímom. Chcem mu povedať ´bravó´ a ďakujem.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport