Na hlavný obsah

Nová frakcia Patrioti nepodporí Ursulu von der Leyenovú za šéfku eurokomisie

Von der Leyenová potrebuje získať 361 hlasov zo 720.

Nová frakcia Patrioti nepodporí Ursulu von der Leyenovú za šéfku eurokomisie
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Nová europarlamentná frakcia Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) na budúci týždeň nepodporí šéfku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú. Na piatkovej (12. 7.) tlačovej konferencii v Bruseli to uviedol tlačový hovorca frakcie Alonso de Mendoza.

Predsedníčka EK sa usiluje o znovuzvolenie na ďalších päť rokov, hlasovanie sa uskutoční vo štvrtok (18. 7.) počas ustanovujúcej schôdze EP v Štrasburgu. Von der Leyenová potrebuje získať 361 hlasov zo 720.

Frakcia Patrioti pre Európu má 84 členov z 12 krajín. Stala sa tak treťou najsilnejšou politickou skupinou v Európskom parlamente. Na jej čele stojí šéf francúzskeho Národného združenia (RN) Jordan Bardella.

„Patrioti nebudú hlasovať za Ursulu von der Leyenovú, pretože reprezentuje všetko, čo bolo zlé na predchádzajúcej únijnej exekutíve,“ uviedol hovorca frakcie Alonso de Mendoza na spoločnej tlačovej konferencii s hovorcami ostatných politických skupín i predstaviteľmi tlačového oddelenia EP.

Spomenul najmä prístup von der Leyenovej k riešeniu problematiky migrácie, ale aj takzvanú Zelenú dohodu pre Európu (Green Deal). Tá podľa hovorcu viedla k zhoršeniu situácie tak v priemysle, ako aj pre farmárov či bežných spotrebiteľov. „S Ursulou von der Leyenovou na čele Európskej komisie nenastane žiadna zmena,“ dodal.

Hovorca najsilnejšej ľudovej frakcie EPP Pedro López de Pablo naopak vyhlásil, že ich europoslanci za svojou kandidátkou na šéfku Európskej komisie stoja. Ursula von der Leyenová dúfa aj v podporu europoslancov z frakcie socialistov a demokratov (S & D) a liberálov z Renew Europe (Obnova Európy).

Hovorcovia oboch politických skupín v piatok síce podporu naznačili, avšak len výmenou za to, že do programu Európskej komisie na najbližších päť rokov budú začlenené aj ich požiadavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet