Na hlavný obsah

Turecko vyslalo na obežnú dráhu prvý satelit vlastnej výroby, má zlepšiť televízny signál

Satelit vyniesla raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX.

Turecko vyslalo na obežnú dráhu prvý satelit vlastnej výroby, má zlepšiť televízny signál
Raketa Falcon 9 nesie na obežnú dráhu satelit Turksat 6A. Foto: SITA/AP Photo/John Raoux

Turecko v utorok (9. 7.) skoro ráno vypustilo na obežnú dráhu prvý komunikačný satelit vlastnej výroby. Ankara tvrdí, že sa tým zlepší satelitné pokrytie a televízny signál, informovala agentúra Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že vypustenie družice znamená pre Turecko začiatok novej etapy výroby satelitov.

Satelit Turksat 6A vyniesla na obežnú dráhu raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX z kozmodrómu na floridskom myse Canaveral.

„Ako Turecko sme v rámci projektu 6A, ktorý má veľký význam pre budúcnosť našej krajiny vo vesmíre, vyrobili viac ako 81 percent subsystémov, pozemných staníc pre družicu a softvéru s využitím národných zdrojov,“ povedal.

Minister dopravy a infraštruktúry Abdulkadir Uraloglu uviedol, že prvý signál zo satelitu Turksat 6A bol prijatý 67 minút po jeho vypustení, ako bolo plánované. Podľa jeho slov satelit rozšíri satelitné pokrytie Turecka na päť miliárd ľudí.

„Dostaneme našu vlastnú komunikáciu, naše vlastné televízne vysielanie na bezpečnejšiu a lepšiu úroveň,“ povedal. Satelit Turksat 6A teraz podľa neho umožní Turecku dosiahnuť aj Indiu, Indonéziu, Malajziu a Thajsko.

Turecko v posledných rokoch vypúšťalo satelity pomocou rakiet spoločnosti SpaceX. Uraloglu povedal, že Turksat 6A je výsledkom desaťročného úsilia o výrobu satelitu z domácich zdrojov. Uviedol, že Turecko je jednou z 11 krajín, ktorým sa to podarilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet