Na hlavný obsah

Turisti sa Parížu pred olympiádou vyhýbajú. Môže za to strach z teroristických útokov či vysoké ceny

Priemerné ceny hotelov stúpli až o 70 percent.

Turisti sa Parížu pred olympiádou vyhýbajú. Môže za to strach z teroristických útokov či vysoké ceny
Na snímke štadión pre plážový volejbal pred Eiffelovou vežou v Paríži. Foto: TASR/AP

Namiesto turistického boomu tzv. teflónový efekt. Podľa médií to dva týždne pred letnými olympijskými hrami v Paríži potvrdzujú všetky čísla. Denník Le Monde napísal, že za to môže strach z teroristických útokov, politických nepokojov, vysoké ceny či ohlásené štrajky.

Inokedy preplnenej metropole sa teraz turisti vyhýbajú. Rezervácie hotelov klesli najmenej o štvrtinu, pri letoch vzrástli len mierne a spoločnosť AirFrance dokonca očakáva za tri mesiace pokles tržieb o desiatky miliónov eur.

Typický francúzsky šansón Pod parížskym nebom je vraj počuť v mnohých kaviarňach na brehu Seiny, ktoré v lete zvyčajne bývajú zastávkou desaťtisícov turistov.

Podobný obraz však tento rok podľa analytikov významne narušia letné olympijské hry. Začínajú sa o dva týždne, no ich negatívny efekt vidia hotelieri, majitelia reštaurácií, letecké spoločnosti aj samotná francúzska metropola už viac než mesiac. Riaditeľ jedného z parížskych hotelov pre Euronews hodnotí olympiádu ako kontraproduktívnu.

„Turistom sme museli priznať aj rozsiahle dopravné obmedzenia, aj to, že lístky na metro budú preto trojnásobne drahšie. K tomu ešte pridajme náročné počasie. Nečudujme sa, že ľudia sú menej naklonení tomu, aby prišli.“

Vzrast priemerných cien hotelov

Podľa parížskeho turistického združenia priemerné ceny hotelov v období olympijských hier vzrástli oproti vlaňajšku až o 70 percent. To podľa združenia mnohých zákazníkov odstrašuje. Dôvodom sú však podľa neho aj iné výzvy. V krajine pred olympiádou totiž zvýšili stupeň teroristického ohrozenia.

Už minulý mesiac polícia upozornila na potenciálny problém s islamistami. Podľa prezidenta Svetovej atletiky Sebastiana Coea sa však bezpečnosť okolo parížskych olympijských hier nelíši od iných.

„Všetky sú z bezpečnostného hľadiska potenciálne problematické. Paríž otvoril náruč športovcom z viac ako 200 krajín. Prioritou je udržať všetkých v bezpečí tak, aby nemali pocit, že sú v uzamknutom meste. Nie je to jednoduché,“ uviedol prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe.

Viaceré odbory navyše vyzvali na štrajky na parížskych letiskách. Toto podľa odborníkov tiež turistickému odvetviu nepomáha. Podľa analytickej spoločnosti ForwardKeys rezervácie letov do Paríža vzrástli od júna oproti vlaňajšku len o desať percent.

Pre porovnanie, na podujatia v Riu de Janeiro v roku 2016 to bol raketový nárast o 115 percent. V prípade parížskej olympiády ide podľa analytikov o najnižší počet leteckých rezervácií za posledných 25 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál