Na hlavný obsah

Turisti si vynovili prístrešok v Nízkych Tatrách. Spať v ňom však nemôžu, inak im hrozí pokuta

Prístrešok opravili začiatkom leta dobrovoľníci.

Turisti si vynovili prístrešok v Nízkych Tatrách. Spať v ňom však nemôžu, inak im hrozí pokuta
Prístrešok v Ludrovskej doline.

Turisti si vynovili prístrešok v Ludrovskej doline v Nízkych Tatrách. Vybudovali v ňom podkrovie, kde môžu prenocovať. Ak to však niektorý z nich urobí, riskuje pokutu.

Prístrešok je asi päť kilometrov od Ludrovej, na polceste k tamojšej dominante Nízkych Tatier – vrchu Salatín.

„Všimli sme si, že ho obnovujú, že sa tu dá aj oddýchnuť, hlavne keď príde nejaká veľká búrka,“ hovorí návštevníčka doliny.

„Boli sme tu naposledy pred rokom a ešte nebol hotový ten prístrešok, takže teraz sme si to pozreli a je to super,“ dodáva iný návštevník.

Obnovenému prístrešku v Nízkych Tatrách sa v Správach venoval redaktor Milan Velecký:

Turistický prístrešok v Ludrovskej doline opravili začiatkom leta dobrovoľníci. Práce trvali takmer týždeň a materiál poskytla aj obec.

,,Rekonštrukcia už bola viac ako potrebná, nakoľko altánok bol v minulosti poškodený pri ťažbe dreva. Takisto svoje dielo spravila aj povodeň v roku 2020, ktorá ho kompletne zaplavila blatom a kameňmi,“ priblížil starosta Ludrovej Peter Slimák.

Pribudlo podkrovie na prespanie. A práve s ním je problém. „Všetci aktívni turisti vedia, že núdzový nocľah je niečo, čo dosť žalostne chýba v mnohých dolinách, na mnohých trasách na Slovensku, a dokáže to človeku zachrániť nielen zdravie a energiu, ale aj život,“ pripomína predseda Klubu slovenských turistov Peter Švec.

Len núdzové prenocovanie

Na území národného parku je však možné nocovať len na vyhradených miestach a Ludrovská dolina takým miestom nie je.

„V nocľahu je dôležité to slovíčko núdzový. To znamená, že nevyzývame ľudí, aby sem chodili oddýchnuť, prespať, opekať. Ale aby mali možnosť prenocovať, keď to naozaj potrebujú, keď ich zastihne zlé počasie,“ zdôrazňuje Švec.

Ochranári tvrdia, že keďže išlo o rekonštrukciu existujúceho prístrešku, aktivistom za stavbu nič nehrozí. Ak v ňom však turisti prespia, riskujú pokutu.

„Skôr nás mrzia potom tie sekundárne vplyvy, čo sa objavia, to znamená, že hromadenie odpadkov, tvorenie nelegálnych ohnísk, ktoré môžu ohroziť prírodu Národného parku Nízke Tatry,“ povedal riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry Michal Babnič.

Podľa ochranárov by preto bolo lepšie vopred sa dohodnúť na rekonštrukcii prístreškov v národných parkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny