Na hlavný obsah

Ubytovacia online platforma dostala dve pokuty v celkovej výške takmer 414 miliónov eur

Dôvodom má byť zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

Ubytovacia online platforma dostala dve pokuty v celkovej výške takmer 414 miliónov eur
Logo ubytovacej platformy Booking.com. Foto: Unsplash

Španielsky protimonopolný úrad (CNMC) uložil ubytovacej platforme Booking.com dve pokuty v celkovej výške 413,2 milióna eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

Úrad uložil platforme pokutu napríklad za pravidlá týkajúce sa cien inzerovaných hotelových izieb a ďalších zmluvných podmienok. Zároveň nariadil platforme, aby vykonala nápravu. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať na súde, uviedol úrad v tlačovej správe.

Podľa protimonopolného úradu platforma zneužívala svoje dominantné postavenie na trhu od roku 2019. Úrad poukazuje na to, že rezervácie prostredníctvom Booking.com predstavovali v sledovanom období 70 až 90 percent hotelového trhu v Španielsku.

Španielsko je jednou z hlavných turistických destinácií v Európe. Úrad prijal opatrenia na základe oznámenia, ktoré podali hotelové združenia v roku 2021.

CNMC uložil platforme sankcie za určité ustanovenia v zmluvách, ktoré podľa úradu predstavujú zneužitie dominantného postavenia alebo obmedzenie hospodárskej súťaže.

„Nerovné obchodné podmienky bránili hotelom ponúkať svoje izby na vlastných stránkach za nižšie ceny, pričom Booking.com vymedzil svoju možnosť znížiť ceny izieb inzerovaných hotelom,“ uviedol protimonopolný úrad.

Upozornil tiež, že prípadné právne spory s prevádzkovateľmi v Španielsku podľa podmienok zmluvy mali riešiť súdy v Holandsku.

Prémiové programy

Porušenie pravidiel voľného trhu úrad videl aj v niektorých podmienkach prémiových programov pre ubytovacie zariadenia.

Podľa CNMC sa Booking.com snažil potlačiť hospodársku súťaž aj tým, že viazal poradie ponúk na podiel rezervácií uskutočnených prostredníctvom platformy. „To podnecuje hotely, aby svoje ponuky sústredili výlučne na Booking.com,“ uviedol úrad.

Okrem pokút protimonopolný úrad nariadil platforme aj zavedenie súboru nápravných opatrení, aby sa narušené podmienky na trhu odstránili. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať do dvoch mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet