Na hlavný obsah

Účasti v druhom kole volieb vo Francúzsku sa vzdalo 218 kandidátov, píše Le Monde

Chcú tak predísť úspechu krajnej pravice.

Účasti v druhom kole volieb vo Francúzsku sa vzdalo 218 kandidátov, píše Le Monde
Predsedníčka Národného združenia Marine Le Penová a kandidát na nového francúzskeho premiéra Jordan Bardella. Foto: TASR/AP

Účasti v druhom kole parlamentných volieb vo Francúzsku sa vzdalo 218 kandidátov, z toho 130 za ľavicu a 82 provládnych. Vyplýva to z prepočtov denníka Le Monde.

Kandidáti tak chcú predísť úspechu nacionalistického Národného združenia (RN) a súbojom medzi názorovo spriaznenými tábormi. Svoje rozhodnutie o prípadnom odstúpení museli oznámiť do utorka 18.00 h.

Vo Francúzsku je 577 jednomandátových volebných obvodov, aspoň traja kandidáti postúpili do druhého kola v približne 300 obvodoch. Celkovo 76 kandidátov získalo mandát už v prvom kole.

Voľba medzi tromi kandidátmi na druhé kolo, ktoré sa uskutoční 7. júla, zostane voličom zhruba v 100 obvodoch. Podľa denníka Le Monde odstúpili tiež dvaja kandidáti za Republikánov a traja kandidáti za RN.

Prvé kolo volieb v nedeľu (30. 6.) vyhralo s 33 percentami RN a ich spojenci, na druhom mieste skončil s 28 percentami ľavicový blok Nový ľudový front. Vládny tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu skončil tretí s výrazným odstupom a ziskom 21 percent.

Vysoký počet postupujúcich do druhého kola spôsobila kombinácia volebného systému a vysoká účasť vo voľbách, ktorá predstavovala takmer 67 percent. Odhady konečných výsledkov sú vzhľadom na uvedený volebný systém veľmi zložité a nepresné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet