Na hlavný obsah

Učitelia reagujú na útoky na školách: V Trnave absolvovali seminár o tom, ako chrániť seba aj žiakov

Obranu si vyskúšali na simulovaných útokoch.

Učitelia reagujú na útoky na školách: V Trnave absolvovali seminár o tom, ako chrániť seba aj žiakov
Seminár pre učiteľov. Foto: RTVS

Ako reagovať na možné útoky počas vyučovania? Certifikovaní lektori to učili zamestnancov dvoch cirkevných škôl v Trnave. Ukázali im spôsoby obrany aj možnosti, ako ochrániť seba aj žiakov.

Vstup do trnavského arcibiskupského gymnázia a Strednej odbornej školy pedagogickej zabezpečuje vrátnička a elektronický systém otvárania dverí. Školy majú v spojenej budove aj kamerový systém. Ich učitelia využili prvé prázdninové dni na školenie o obrane pred útočníkom so zbraňou.

„Myslím si, že sa každému jednému učiteľovi môže zísť takáto skúsenosť, lebo človek si vie prakticky predstaviť, ako môžu v niektorých situáciách potom zareagovať,“ skonštatovala učiteľka Arcibiskupského gymnázia v Trnave Katarína Jankovičová.

Ako reagujú učitelia na možné útoky na školách zisťoval v Správach RTVS Miroslav Lyko:

„Oslovili sme kompetentných, ktorí majú akreditáciu cez univerzitu v Prahe, Karlovu univerzitu a so skúseností, ktoré sa odohrali aj tam, chcú odovzdať informácie,“ uviedol riaditeľ Strednej odbornej školy pedagogickej v Trnave Ľuboš Hašan.

Simulované útoky

Na seminári sa za dva dni vystriedalo 60 zamestnancov obidvoch škôl. Obranu si vyskúšali na simulovaných útokoch.

„Učíme ich nielen utekať, schovať sa, bojovať. Ale učíme ich procesu sebakontroly, keď do školy príde človek, ktorý začne strieľať, akým spôsobom pracovať sám so sebou. Majú zodpovednosť za študentov a žiakov. To znamená, že oni musia vedieť, čo majú robiť,“ priblížil člen Centra bezpečného vzdelávania Miroslav Švéda.

„Keď sme napríklad na takomto nízkom poschodí a príde k útoku, tí učitelia majú šancu cez nízke okná vyliezť von a opustiť objekt. Dávame im návody, do akého priestoru sa majú žiaci ukryť,“ povedal člen Centra bezpečného vzdelávania Peter Drímaj.

Certifikovaní lektori doteraz na Slovensku preškolili 950 zamestnancov najmä v oblasti zdravotníctva a školstva.

Útok s nožom zažili pred štyrmi rokmi žiaci a učitelia na základnej škole vo Vrútkach, ďalší prípad bol pred rokom a pol na strednej odbornej škole v Novákoch. Riaditelia škôl v Šali vlani upozorňovali na prejavy násilia medzi žiakmi. Vo vaku siedmaka vtedy našli nôž a boxer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko