Na hlavný obsah

Ukrajina hlási po ruských útokoch dvoch mŕtvych. Moskva zničila ukrajinskú stíhačku aj drony

Rusko hlási štyri zostrelené ukrajinské drony.

Ukrajina hlási po ruských útokoch dvoch mŕtvych. Moskva zničila ukrajinskú stíhačku aj drony
Ukrajinskí vojaci z prieskumnej jednotky dron Furia. Foto: TASR/AP

Najmenej dvoch mŕtvych a jedného zraneného po ruskom ostreľovaní pohraničných okresov hlási šéf Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny Ivan Fedorov. Napočítal celkovo 391 ruských útokov na desať obcí v oblasti na juhovýchode Ukrajiny počas uplynulých 24 hodín.

Ukrajinská obrana počas noci zostrelila nad šiestimi oblasťami krajiny 21 z 22 ruských útočných dronov. Napísal to na sociálnej sieti veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Rusko podľa ministerstva obrany počas noci zostrelilo štyri ukrajinské drony nad tromi regiónmi.

Ruské ministerstvo tiež ohlásilo zničenie ukrajinskej stíhačky MiG-29 pri útoku na letisko v Dnepropetrovskej oblasti. Ruské jednotky podľa ukrajinských analytikov dobyli ďalšie dve osady na východe krajiny.

„V dedine Novostrojevka-Vtoraja v dôsledku zhozu munície z bezpilotného lietadla na súkromné hospodárstvo sa zranil manželský pár a ich 16-ročný syn,“ uviedol Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou.

Moskva tvrdí, že práve nad touto oblasťou ruská obrana zničila jeden dron, dva potom nad Brjanskou oblasťou a ďalšie nad Tambovskou oblasťou.

Poškodená infraštruktúra na Ukrajine

Pri náletoch ruských dronov a delostreleckom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny utrpela zranenia 68-ročná žena, ohlásil šéf oblastnej správy Serhij Lysak. Škody utrpela tiež infraštruktúra, vrátane rozvodu plynu a elektrického vedenia, a obytné domy a osobné autá.

Ruské jednotky pokračovali v postupe v Doneckej oblasti na východe krajiny, kde okupovali obce Sokil a Voschod. Napísal to na sociálnej sieti spravodajský kanál DeepState, pokladaný za blízky ukrajinskej armáde. Ukrajinský generálny štáb odhadol, že Rusko prišlo počas uplynulého dňa o ďalších 1 200 vojakov a o viac ako 547-tisíc od začiatku vojny.

Podobné tvrdenia bojujúcich strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet