Na hlavný obsah

Ukrajinský líder Zelenskyj oznámil ambicióznu námornú stratégiu v Čiernom mori

Ukrajinské vojenské námorníctvo sa má v blízkej budúcnosti modernizovať.

Ukrajinský líder Zelenskyj oznámil ambicióznu námornú stratégiu v Čiernom mori
Volodymyr Zelenskyj Foto: TASR/AP

Ukrajina plánuje potlačiť ruský vplyv v západnej časti Čierneho mora prostredníctvom novej národnej námornej stratégie, uviedol v sobotu (6. 7.) večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore. Informuje o tom agentúra DPA.

„Jasne chápeme, že vojna zmenila rovnováhu síl v našom čiernomorskom regióne a že ruská flotila už nikdy nebude v týchto vodách opäť dominovať,“ povedal Zelenskyj. Ukrajina bude na mori presadzovať svoje národné záujmy a záujmy svojich partnerov, a chrániť dopravné trasy, povedal.

Dôsledky anexie Krymu

Rusko sa zmocnilo veľkej časti ukrajinskej flotily, keď v roku 2014 nezákonne anektovalo Krymský polostrov.

Ukrajina prišla o svoje ďalšie lode krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 začalo svoju rozsiahlu inváziu, keď moskovské sily dobyli prístavné mesto Berďansk v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

V prístavnom meste Mykolajiv sa potopila vlajková loď ukrajinského vojenského námorníctva Hetman Zahajdačnyj.

Hoci ukrajinské námorné sily v súčasnosti nedisponujú žiadnymi veľkými vojnovými loďami, Kyjevu sa podarilo vytlačiť ruskú Čiernomorskú flotilu zo západnej časti Čierneho mora. Tento vývoj čiastočne oživil námorný obchod cez Odesu.

Ukrajinské vojenské námorníctvo sa má v blízkej budúcnosti modernizovať aj vďaka dodávkam od západných partnerov.

Okrem posilnenia vlastnej námornej sily Zelenskyj prisľúbil aj ďalšie zlepšenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, pričom naznačil, že v nadchádzajúcom týždni pribudne ďalšia jednotka Patriot z Nemecka a ďalšie posily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet