Na hlavný obsah

Úprava ambulantných hodín detských pohotovostí spôsobila nápor najmä vo veľkých nemocniciach

Ministerstvo a Spoločnosť pediatrov tvrdia, že to nebude vážne.

Úprava ambulantných hodín detských pohotovostí spôsobila nápor najmä vo veľkých nemocniciach
Detská fakultná nemocnica v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Urgentné príjmy v detských nemocniciach v Bratislave a Košiciach zaznamenávajú zvýšený nápor pacientov. Stav sa zmenil po úprave ambulantných hodín detských pohotovostných služieb a zatvorení niektorých z nich.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciu očakávali. Lekári sa postupne pripravujú aj na prípadné epidémie na jeseň a po otvorení škôl v septembri.

Nemocnice v rámci Slovenska hlásia nárast v priemere o jedno až tri deti po dvadsiatej hodine, teda po zatvorení detských ambulantných pohotovostí (APS), uvádza vedúca sekcie zdravotníctva SK8 a šéfka odboru zdravotníctva v Žilinskom kraji Silvia Pekarčíková. Hovorí, že vypuklejšie to je v okolí miest, kde ambulancie zrušili.

„V Trstenej, kde po ukončení činnosti APS v Námestove, prvý deň avizovali, že tam bol vyšší počet detí po 20. hodine. Ďalej prijali jedno dieťa, čo hovoril pán primár a tie ostatné dni, to sa upokojilo a nevideli extrémny nárast,“ upresnila Pekarčíková.

Väčší nárast pacientov evidujú veľké detské nemocnice. „Priemerne o desať až 15 ošetrení denne,“ informovala hlavná lekárka urgentného príjmu v košickej Detskej fakultnej nemocnici Martina Teľmanová.

Podobné číslo – päť až 20 pacientov denne – spomína primár urgentu v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb. Marcel Brenner tvrdí, že majú čísla iba za jeden týždeň nového režimu, no dokážu predpokladať ďalší vývoj.

„Isté problémy očakávame v spojitosti s respiračnými epidémiami, ktoré bývajú pri začiatku školského roka a na jeseň. Isté dopady na nemocnicu skrátenie ordinačných hodín určite mať bude,“ zhodnotil Brenner.

Stav vraj nie je prekvapujúci

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že takýto stav nie je prekvapujúci. Hovorca Andrej Wallner vysvetľuje, že v prípade Národného ústavu detských chorôb situáciu očakávali, spád je totiž najväčší na Slovensku.

„Navýšenie počtu pacientov na urgentnom príjme bol očakávaný, v prípade potreby budú na jeseň situáciu riešiť operatívne primárni pediatri v spolupráci s Národným ústavom detských chorôb,“ ozrejmil Wallner.

Na možné zaťaženie nemocníc upozorňovali lekárski odborári a tiež Asociácia nemocníc Slovenska. Ministerstvo a Spoločnosť pediatrov opakovane tvrdia, že to nebude vážne a argumentujú nízkymi číslami z roku 2018, keď rezort zrušil 24-hodinovú pohotovostnú službu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko