Na hlavný obsah

Ursula von der Leyenová v prejave kritizovala Orbána a vyzvala na ukončenie konfliktu na Blízkom východe

O zotrvaní von der Leyenovej vo funkcii bude hlasovať Európsky parlament. 

Ursula von der Leyenová v prejave kritizovala Orbána a vyzvala na ukončenie konfliktu na Blízkom východe
Na snímke Ursula von der Leyenová počas príhovoru pred europoslancami. Foto: TASR/AP

Cesta maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy, kde rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, nebola mierovou misiou, ale misiou appeasementu, uviedla Ursula von der Leyenová v prejave pred europoslancami s odvolaním sa na politiku ústupkov a zmierenia.

Za svoje slová si vyslúžila dlhý potlesk. O zotrvaní von der Leyenovej vo funkcii bude vo štvrtok (18. 7.) hlasovať Európsky parlament. 

Len dva dni po Orbánovej návšteve zasiahli Putinove rakety detskú nemocnicu v Kyjeve, pripomenula doterajšia šéfka Európskej komisie.

„Nikto nechce mier viac ako Ukrajinci. Chcú slobodnú a nezávislú krajinu a Európa bude pri Ukrajine stáť tak dlho, ako to bude potrebné. To je náš odkaz,“ dodala von der Leyenová.

Vojna v Pásme Gazy

Krviprelievanie v Pásme Gazy musí okamžite prestať, povedala von der Leyenová europoslancom. Bezpečnosť všetkých strán konfliktu na Blízkom východe podľa von der Leyenovej zaručí len dvojštátne riešenie, teda fungovanie palestínskeho štátu po boku Izraela.

„Priveľa detí, žien a civilistov zahynulo pre izraelskú odpoveď na brutálny teror Hamasu. Potrebujeme okamžitý pokoj zbraní, okamžité prepustenie izraelských rukojemníkov a musíme sa pripraviť na to, čo príde potom,“ podotkla von der Leyenová.

Pozrite si celý prejav Ursuly von der Leyenovej:

Úzkosť dnešnej generácie

Naša doba je poznačená hlbokou úzkosťou, vyhlásila šéfka Európskej komisie. Spomenula obavy mladých ľudí i rodín ohľadom nákladov na bývanie či budúcnosť planéty, alebo tlak, ktorému čelia poľnohospodári a firmy.

Von der Leyenová vyhlásila, že si tieto problémy uvedomuje a že ich pomôže prekonať len silná Európa. Aj preto chce, aby v novej Európskej komisii bol komisár pre otázky bývania.

„Nikdy neprijmeme, aby demagógovia a extrémisti zničili náš spôsob života,“ zdôraznila s tým, že je pripravená spolupracovať so všetkými demokratickými silami v Európskom parlamente.

„Ukazuje sa, koľko toho máme spoločného napriek všetkým rozdielom,“ dodala von der Leyenová v prejave, ktorý trval takmer hodinu a ktorý predniesla striedavo v angličtine, francúzštine a nemčine.

Demokratický stred

Je nevyhnutné, aby sa v Európe udržal demokratický stred, uviedla v programe Európskej komisie na ďalších päť rokov doterajšia šéfka komisie Ursula von der Leyenová.

Najväčšie výzvy našej doby, ako je bezpečnosť či zmena klímy, možno podľa nej riešiť len spoločne. Sľúbila tiež, že začne obranné projekty a bude sa držať cieľov takzvanej Zelenej dohody pre Európu.

„Európsku úniu, ktorú si zvolíme, nemožno zredukovať na otázku, či je potrebné viac či menej Európy. V dnešnej dobe potrebujeme úniu, ktorá je rýchlejšia a jednoduchšia, jednotnejšia a viac podporuje ľudí aj firmy,“ uviedla vo viac ako tridsaťstranovom dokumente von der Leyenová.

„Potrebujeme úniu, ktorá koná tam, kde má pridanú hodnotu a kde sa všetci spoločne zmobilizujeme s jasným cieľom a spoločným poslaním – inštitúcie EÚ, národné a regionálne vlády, súkromný sektor, sociálni partneri, občania a občianska spoločnosť,“ dodala.

Program na najbližšie roky

Program na roky 2024 až 2029 je rozdelený do niekoľkých kapitol. Jedna z nich nesie názov Nová éra pre európsku bezpečnosť a obranu. „Najlepšou investíciou do európskej bezpečnosti je investícia do bezpečnosti Ukrajiny. Finančná, politická a vojenská podpora od Európy musí vytrvať tak dlho, ako to bude potrebné,“ píše sa hneď v úvode tejto kapitoly.

Posledných niekoľko rokov bolo podľa šéfky EK pripomienkou toho, aký je mier krehký. Zároveň to znamenalo varovanie pre Európu, že by mala poskytovať viac prostriedkov na svoju obranu a ochranu.

„Naša práca v nasledujúcich piatich rokoch sa bude sústrediť na budovanie skutočnej Európskej obrannej únie. Členské štáty budú mať vždy zodpovednosť za svoje vlastné jednotky, od doktríny po ich nasadenie. Ale Európa toho môže urobiť veľa, pokiaľ ide o podporu a koordináciu úsilia o posilnenie obranného priemyslu, inovácií a jednotného trhu,“ uvádza sa v texte.

Von der Leyenová v ňom tiež potvrdzuje, že pre lepšiu koordináciu tejto práce na európskej úrovni vymenuje eurokomisára pre obranu, ktorý bude úzko spolupracovať s novou šéfkou unijnej diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet