Na hlavný obsah

Ursula von der Leyenová zostáva predsedníčkou Európskej komisie

Získala 401 hlasov zo 720.

Ursula von der Leyenová zostáva predsedníčkou Európskej komisie
Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová sa raduje po jej opätovnom zvolení. Foto: TASR/AP

Európsky parlament vo štvrtok (18. 7.) v tajnej voľbe potvrdil Ursulu von der Leyenovú vo funkcii predsedníčky Európskej komisie na ďalšie päťročné obdobie.

Nemecká politička získala 401 hlasov, oznámila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Európsky parlament má 720 členov, Von der Leyenová tak potrebovala najmenej 360 hlasov.

Na následnej tlačovej konferencii uviedla, že si želá v komisii rovnaké zastúpenie mužov a žien. Aj naďalej plánuje spolupracovať so stranami, ktoré sú proeurópske, proukrajinské a ctia si právny štát.

Nový tím

Celkovo vo štvrtok (18. 7.) hlasovalo 707 europoslancov. Proti zotrvaniu von der Leyenovej vo funkcii sa ich vyslovilo 284, 15 sa zdržalo hlasovania. Sedem hlasov bolo neplatných.

„Ďalších päť rokov. Nedokážem ani vyjadriť, ako som vďačná všetkým europoslancom, ktorí za mňa hlasovali,“ napísala von der Leyenová na sociálnej sieti X. Pred novinármi potom poďakovala europarlamentu aj za spoluprácu v predchádzajúcich piatich rokoch.

Zvolená predsedníčka komisie teraz rozošle oficiálne listy hlavám členských štátov Únie. Vyzve ich, aby navrhli svojich kandidátov do jej nového tímu. Možní eurokomisári potom na jeseň absolvujú vypočutie pred výbormi europarlamentu, EP potom komisiu potvrdzuje ako celok v jednom hlasovaní.

Von der Leyenová na tlačovej konferencii uviedla, že si želá tých „najlepšie pripravených kandidátov“ a rovnocenné zastúpenie mužov a žien. S kandidátmi sa chce stretávať a hovoriť od polovice augusta.

Von der Leyenová sa vo štvrtok dopoludnia v prejave pred hlasovaním snažila presvedčiť čo najväčší počet europoslancov, aby jej dali hlas. Spoliehala sa na podporu Európskej ľudovej strany (EPP), ku ktorej sama politicky patrí, frakcie socialistov a demokratov (S & D) a liberálov z Obnovy Európy (Renew Europe).

V tajnom hlasovaní, keď europoslanci mali možnosť hlasovať nezávisle od frakcie, však nemala istý potrebný počet hlasov.

Na stranu von der Leyenovej sa pripojili aj Zelení, za čo im na tlačovej konferencii po svojom zvolení šéfka EK poďakovala. Naopak Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) dopredu uviedli, že ju nepodporia. Rovnako sa vyslovila Ľavica v Európskom parlamente (GUE / NGL).

Väčšia podpora

Frakcia konzervatívcov z ECR pred hlasovaním uviedla, že ich šéfka komisie nepresvedčila a že väčšina národných delegácií bude hlasovať proti nej. Frakcia ale pripomenula, že hlasovanie je voľné, to znamená, že každý môže voliť podľa svojho osobného uváženia.

Vo chvíli, keď Metsolová plénu v Štrasburgu oznámila, koľko europoslancov hlasovalo za, sa v sále ozval potlesk. Kým predstavitelia EPP oslavovali, vedľa sediaci kolegovia z novovzniknutého zoskupenia Patriotov zostali sedieť na miestach bez väčšej reakcie.

Von der Leyenová s úsmevom na tvári gestami ďakovala a najprv sa objala s šéfom EPP Manfredom Weberom.

Šesťdesiatpäťročná nemecká politička získala zhruba 56 percent hlasov, čo je viac ako pred piatimi rokmi. Vtedy za ňu hlasovalo 51 percent europoslancov.

Ľavica vo štvrtok pred začiatkom hlasovania požiadala, aby bola voľba odložená na septembrové zasadnutie. Zdôvodnila to stredajším verdiktom únijného súdu, ktorý rozhodol, že Európska komisia neposkytla verejnosti dostatočný prístup k zmluvám na nákup vakcín proti covidu-19.

Predstaviteľ frakcie EPP argumentoval, že sa verdikt týkal komisie ako inštitúcie, nie jej jednotlivcov. Väčšina europoslancov následne žiadosť o odloženie v hlasovaní odmietla.

Znovuzvoleniu Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku EK sme sa venovali aj v Správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet