Na hlavný obsah

Uškatce v okolí Kapského Mesta sú nakazené besnotou. Doposiaľ pohrýzli osem ľudí

Všetkým nakazeným odporučili postexpozičné očkovanie.

Uškatce v okolí Kapského Mesta sú nakazené besnotou. Doposiaľ pohrýzli osem ľudí
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Osem ľudí pohrýzli na plážach v okolí Kapského Mesta uškatce nakazené besnotou. Úrady doteraz registrovali 11 prípadov uškatcov juhoafrických s besnotou v provincii Západné Kapsko. O prípade pohryznutých ľudí informovala tento týždeň agentúra DPA.

Nákaza besnotou sa doposiaľ u žiadneho z pohryznutých nepotvrdila, uviedli úrady. Všetkým zainteresovaným sa odporúčalo, aby podstúpili takzvané postexpozičné očkovanie proti besnote.

Podľa miestnych úradov ide o prvé zaznamenané ohnisko besnoty u týchto morských cicavcov na svete. Naposledy sa besnota u uškatcov objavila v roku 1980 v Nórsku. Úrady Juhoafrickej republiky na problém upozornili už tento rok v máji.

„Pozorovali sme niekoľko uškatcov, ktoré vykazovali nezvyčajné správanie a tak sme ich otestovali. Tri zo štyroch boli na besnotu pozitívne testované,“ povedal novinárom Gregg Oelofse, ktorý je zodpovedný za manažment prírodného prostredia a pláží v Západnom Kapsku.

Hoci podľa Oelofsa „nie je dôvod na paniku“, návštevníci pláží juhoafrickej turistickej metropoly by sa podľa vyhlásenia mesta mali držať od uškatcov ďalej. Každý, kto by bol pohryzený, by mal okamžite vyhľadať lekársku pomoc a informovať úrady. Prvý prípad besnoty u uškatca juhoafrického potvrdil štátny veterinárny lekár v Juhoafrickej republike 7. júna.

Besnota je ochorenie centrálneho nervového systému prenášané zvieratami. Zvyčajne je smrteľné. Vírusy besnoty môžu prenášať rôzne cicavce, predovšetkým psy, líšky a netopiere.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na besnotu každoročne zomrie na celom svete približne 59-tisíc ľudí, hoci sa predpokladá, že počet nehlásených prípadov v Afrike a Ázii môže byť podstatne vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet