Na hlavný obsah

Útočník, ktorý strieľal na D. Trumpa, sa zaujímal tiež o atentát na premiéra Fica, uviedla FBI

Trumpa postrelil na predvolebnom mítingu.

Útočník, ktorý strieľal na D. Trumpa, sa zaujímal tiež o atentát na premiéra Fica, uviedla FBI
Exprezident USA Donald Trump v obkľúčení ochranky. Foto: TASR/AP

Útočník, ktorý tento mesiac na predvolebnom mítingu spáchal neúspešný atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, vyhľadával okrem iného na internete aj informácie o atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica.

Podľa tlačových agentúr to v piatok (uviedol zástupca Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Trump podľa neho súhlasil, že sa v rámci vyšetrovania FBI podrobí štandardnému výsluchu.

Plánovaný rozhovor s Trumpom je súčasťou štandardného protokolu, podľa ktorého FBI v priebehu vyšetrovania hovorí s obeťami federálnych trestných činov.

FBI minulý piatok (26. 7.) potvrdila, že pri atentáte na Trumpa z 13. júla v Butlere v Pensylvánii zasiahla bývalého amerického prezidenta guľka alebo jej úlomok, ktorá mu spôsobila strelné poranenie pravého ucha.

„Chceme poznať to, čo pozoroval z vlastnej perspektívy,“ povedal na tlačovom brífingu osobitný agent FBI v Pittsburghu Kevin Rojek. Súčasne novinárom oznámil, o čo sa 20-ročný atentátnik Thomas Matthew Crooks, ktorého bezprostredne po útoku zastrelil agent tajnej služby, zaujímal na internete.

Stovky výsluchov

Podľa histórie prehliadača vyhľadával informácie o masových streľbách, elektrárňach, improvizovaných výbušných zariadeniach a tiež o atentáte na Fica.

Predsedu slovenskej vlády útočník opakovane strelil z bezprostrednej blízkosti v polovici mája, keď Fico po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej prišiel pozdraviť ľudí na miestne námestie. Fico bol zhruba dva týždne hospitalizovaný. Následne pokračoval v domácej liečbe a na začiatku júla sa vrátil do práce.

FBI sa aj napriek stovkám výsluchov doteraz nepodarilo odhaliť skutočný Crooksov motív. Podľa úradu sa však črtá portrét samotára, ktorého hlavným spoločenským zázemím bola jeho rodina.

Crooksovi rodičia s vyšetrovateľmi veľmi úzko spolupracujú, povedal novinárom Rojek s tým, že rozsiahle plánovanie, ktoré streľbe predchádzalo, sa dialo online. Rodičia tvrdia, že o plánoch svojho syna nič nevedeli, a vyšetrovatelia nemajú dôvod o tom pochybovať, uviedla FBI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet